Ξεblogάρισμα: Πασχαλινό παζάρι για τις μαμάδες και τα παιδιά που ζουν στις φυλακές Ελεώνα

thumbnail_image3-1-1

Εδώ και 15 χρόνια το ξεblogάρισμα στηρίζει τις μητέρες που βρίσκονται φυλακισμένες στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας μαζί με τα παιδιά τους, καθώς και τις άπορες και ανήλικες κρατούμενες. Βασίζονται αποκλειστικά στους πόρους που τους δίνει το Παζάρι που οργανώνουν δυο φορές το χρόνο.

Μετά από 3 χρόνια απουσίας λόγω των συνθηκών covid, η ομάδα επανέρχεται διοργανώνοντας το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Απριλίου το Πασχαλινό Παζάρι του, στο χώρο της Οργάνωσης Γη Κ44 (Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι). Στο παζάρι θα βρείτε Πασχαλινά χειροποίητα στολίδια και λαμπάδες, παιχνίδια, βιβλία, είδη σπιτιού και διακόσμησης, κοσμήματα, ρούχα κ.α., όλα σε πολύ χαμηλές τιμές.

«Οι άπορες κρατούμενες είναι γύρω στις 200, τα παιδιά περίπου 15, ενώ οι ανήλικες αυξομειώνονται, συνήθως είναι από 3 έως 10. Τα 2-3 χρόνια που μεσολάβησαν χωρίς μπαζάαρ, για να τις στηρίξουμε, εξαντλήσαμε το ταμείο, κάναμε και έναν έρανο, έγιναν και κάποιες μικρές δωρεές, όπως από κάποιους φίλους Ολλανδούς που μας στέλνουν κάθε χρόνο χρήματα. Απαγορεύονταν και οι επισκέψεις στις φυλακές. Τώρα κάνουμε επανεκκίνηση ουσιαστικά», μας λέει η Δέσποινα από το ξεblogάρισμα.

Στο μπαζάαρ θα συμμετέχει και το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών με τα προϊόντα του Εργαστηρίου Ραπτικής “modistra Hopemade”, με μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες.

Το ξεblogάρισμα

Η ομάδα είναι μια ανοιχτή παρέα εθελοντών που λειτουργεί οριζόντια και απευθύνει κάλεσμα σε παλιούς και νέους φίλους να συνδράμουν στο έργο της, με κοινό σκοπό την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη νέων δράσεων στις φυλακές.

«Δεν είναι μόνο το τι πάμε στις κρατούμενες, είναι και πώς ο κόσμος μαθαίνει το γεγονός μέσα από το παζάρι, ότι μπαίνει σε μια διαδικασία να έρθει να μας γνωρίσει», μας εξηγεί η Δέσποινα. «Παλιότερα φέρνανε και πράγματα για τις φυλακές, τώρα δεν έχουμε και αρκετούς εθελοντές για να τα μεταφέρουμε, οπότε προτιμάμε να τα αγοράζουμε από το κοντινό σουπερμάρκετ. Από την κρίση ήδη υπήρχε πρόβλημα, ακρίβυναν και οι βενζίνες κι εμείς οι εθελοντές είμαστε κάποιοι άνεργοι, κάποιοι φοιτητές, δυσκολευτήκαμε. Μακάρι να επιστρέψουμε σε αυτήν την στιγμή, να μπορούμε να συγκεντρώνουμε και πράγματα από τον κόσμο, αλλά πρέπει να δυναμώσει η ομάδα πρώτα».

Το ξεblogάρισμα δημιουργήθηκε αρχικά από bloggers – κάτι που εξηγεί και το όνομα – και εδώ και 15 χρόνια έχει συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας και συγκεκριμένα στην πτέρυγα των μωρομάνων (μητέρες κρατούμενες που ζουν μαζί με τα παιδιά τους, έως 3μιση ετών), αλλά και σε άλλες ευάλωτες ομάδες των φυλακών, όπως οι ανήλικες και οι άπορες κρατούμενες.

Σημαντικά έργα της ομάδας είναι: η δημιουργία της τραπεζαρίας και του καθιστικού των ανηλίκων, η επίπλωση του παιδικού επισκεπτηρίου, η δημιουργία της παιδικής χαράς με τα κατάλληλα παιχνίδια, τον ειδικό τάπητα, και τη ζωγραφική στον περίβολο χώρο, ο τεχνικός εξοπλισμός (φώτα και ηχητική εγκατάσταση) της αίθουσας εκδηλώσεων.

Παράλληλα η ομάδα προβαίνει, σε αγορές αναγκαίων ειδών όπως ηλεκτρικές συσκευές και είδη καθημερινής υγιεινής, υποστηρίζει εθελοντικές δράσεις εντός των φυλακών και ενημερώνει τον κόσμο σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και για το ίδιο το γεγονός του εγκλεισμού μικρών παιδιών στις φυλακές.

Κάθε χρόνο διοργανώνει δύο μπαζάαρ, τα οποία αποτελούν και τη μοναδική πηγή εσόδων του, στη διάρκεια των οποίων συλλέγει και είδη πρώτης ανάγκης (καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής) για τις φυλακισμένες.

Πληροφορίες Bazaar ξεblogάρισμα

Πού: Στον Πολυχώρο Γη-Κ44, Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι (Στάση Metro Κεραμεικός)

Πότε: Σάββατο 1/4, 11.00 – 20.00 και Κυριακή 2/4, 11.00 – 18.00

Πληροφορίες για το ξεblogarisma και τις δράσεις του, την επικοινωνία με την ομάδα, καθώς και πώς μπορείτε να βοηθήσετε, μπορείτε να βρείτε εδώ:

Blog: xeblogarisma.blogspot.gr

Facebook: www.facebook.com/xeblogarisma/

Email: xeblogarisma@gmail.com

www.ertnews.gr

Δάφνη Σκαλιώνη