Σύγκληση της πρώτης διυπουργικής ενημερωτικής σύσκεψης για την Εθνική Ανθεκτικότητα

ΓΔΠΕΑΔΣ

Η ενημέρωση των συμμετεχόντων για την έννοια της Ανθεκτικότητας του κράτους καθώς και η ανάλυση των βασικών απαιτήσεων επίτευξής της, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και σε εθνικό επίπεδο ήταν ο σκοπός της πρώτης διυπουργικής σύσκεψης για την Εθνική Ανθεκτικότητα που διοργάνωσε τη Δευτέρα η γενική διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, ενόψει της συνόδου των υπουργών Άμυνας (ΥΠΑΜ) του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (Ιούλιος 2023), με τη συμμετοχή εκπροσώπων (επιπέδου γενικών διευθυντών /Διευθυντών), από όλα τα υπουργεία και τις περιφέρειες της χώρας.

Στη σύσκεψη τονίστηκε η αναγκαιότητα συγκρότησης μιας εθνικής επιτροπής Ανθεκτικότητας με μέλη εκπροσώπους από όλα τα υπουργεία και τους φορείς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και κύριο έργο τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής Ανθεκτικότητας και την ανάληψη πρωτοβουλιών στο επιχειρησιακό επίπεδο για την ενίσχυση της Ανθεκτικότητας της χώρας μας.

Κατά την πρώτη διυπουργική σύσκεψη αναπτύχθηκαν οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  • Προσδιορισμός της έννοιας της Ανθεκτικότητας,
  • Το νέο πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής Ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ,
  • Η Ανθεκτικότητα ως θεμέλιος λίθος της εθνικής στρατηγικής Ανθεκτικότητας,
  • Η εθνική εκτίμηση της Ανθεκτικότητας για τη χώρα μας και τέλος,
  • Παρουσιάσθηκε ο εθνικός οδικός χάρτης ενεργειών -εν όψει της σύσκεψης των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (Ιούλιος 2023)- για την διαμόρφωση εθνικού σχεδίου Ανθεκτικότητας και εθνικών στόχων Ανθεκτικότητας και τον εναρμονισμό των εθνικών σχεδίων Ανθεκτικότητας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Κύριος εισηγητής στη σύσκεψη, ήταν ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, στον οποίο έχουν ανατεθεί τα καθήκοντα του επικεφαλής υψηλόβαθμου εθνικού Αντιπροσώπου (Senior National Representative/SNR) της Ελλάδας, στην επιτροπή Ανθεκτικότητας (Resilience Committee) του ΝΑΤΟ. Στη σύσκεψη συμμετείχε ως ομιλητής ο διευθυντής της Α6 διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ (Διευθυντής Πολιτικής Ετοιμότητας / Policy Director for Civil Preparedness) ταξίαρχος Σπυρίδων Γιολτζόπουλος.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση