Aντιρατσιστικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις το Σάββατο 18 Μαρτίου

Κύκλος αντιρατσιστικών συλλαλητηρίων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου στην Αθήνα (3μμ Ομόνοια) και σε άλλες πόλεις με κεντρικά αιτήματα την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες και νομιμοποιητικών εγγράφων στους μετανάστες. Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού.

Στους διοργανωτές συγκαταλέγονται η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), η Πακιστανική Κοινότητα, σύλλογοι μεταναστών και προσφύγων, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές: «Η ίδια κυβέρνηση που δεν φρόντισε να εγκατασταθεί σύγχρονο σύστημα ασφάλειας για την μετακίνηση καθημερινά εκατομμυρίων ανθρώπων, σπαταλά δισεκατομμύρια για την «επιτήρηση» των μετακινήσεων, την καταδίωξη προσφυγισσών και προσφύγων στα σύνορα. Έτσι οι χιλιάδες συνοριοφύλακες χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες, drones, αεροπορική στήριξη(!) ώστε να μπορούν να εντοπίσουν τις μανάδες που παίρνουν αγκαλιά το παιδί τους και κρύβονται πίσω από ένα θάμνο αλλά οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ δεν έχουν στη διάθεση τους σύστημα τηλεχειρισμού και εντοπισμού των τρένων!».

Nωρίτερα στις 2μμ στην πλατεία Βικτωρίας θα γίνει ανάλογη συγκέντρωση με στόχο να πορευτεί προς τη συγκέντρωση της Ομόνοιας.

Στη Βουλή με παρέμβασή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης ζήτησε το σταμάτημα της κατασκευής στρατοπέδου προσφύγων στη Βάστρια της Λέσβου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Στη Βάστρια χτίζεται το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη μέσα στο μεγαλύτερο δάσος του Αιγαίου.

Στο Καρά Τεπέ -όπως και σε κάθε “δομή” προσφύγων- εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στις οποίες καταδικάζονται οι άνθρωποι αυτοί ξεσπούν δεκάδες πυρκαγιές κάθε χρόνο.

Ο Κρίτων Αρσένης είπε: “Εσείς πάτε να στοιβάξετε απάνθρωπα αυτούς τους ανθρώπους μέσα σε αυτό το δάσος, το μεγαλύτερο που μας έχει μείνει στο Αιγαίο, το μεγαλύτερο ενιαίο δάσος. Μια πυρκαγιά θα φτάσει μέχρι το Πλωμάρι”.

Το 2020 άρχισαν τη διαδικασία για τη δομή με πρόβλεψη για χωρητικότητα 5 χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς να κάνουν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο -το οποίο συνορεύει με περιοχή Natura. Αλλά το 2022 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι για δομή άνω των 3 χιλιάδων ατόμων χρειάζεται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η κυβέρνηση επανήλθε και “έριξε” τη χωρητικότητα της δομής κάτω από τις 3 χιλιάδες θέσεις έτσι ώστε να μη χρειάζεται η συγκεκριμένη μελέτη. Ο κ. Ταγαράς παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση “έριξε” τη χωρητικότητα της δομής στις 2.952 θέσεις για να νομιμοποιήσει έργα που είχαν ήδη αρχίσει. Αυτή τη λύση βρήκαν από τη βιασύνη τους να ξεκινήσουν την κατασκευή. Ομολογεί ακόμα ο υφυπουργός ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χωρητικότητα, αφού όπως είπε έχουν “στόχο να υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας για 5 χιλιάδες άτομα στη δομή”.

Ο Κρίτων Αρσένης κατάγγειλε την κυβέρνηση ότι κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη μελέτη, παρότι είναι υποχρέωσή της επειδή συνορεύει με περιοχή Natura και άρα χρειάζεται Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση και Δέουσα Εκτίμηση. Κυρίως όμως, ο βουλευτής έθεσε την ουσία του θέματος.

“Εσείς πηγαίνετε και βάζετε αυτή τη μονάδα -που δε θα έπρεπε να κατασκευάσετε εξαρχής- μέσα στο μεγαλύτερο δάσος πεύκου στο Αιγαίο; Υπάρχει βεβαιότητα ότι θα καεί. Δεν υπάρχει πιθανότητα. Είναι βέβαιο. Μια πυρκαγιά με τους αέρηδες που πνέουν εκεί θα φτάσει -θα το επαναλάβω- μέχρι το Πλωμάρι. Θα χαθούν αυτοί οι άνθρωποι και θα κινδυνεύσουν όλα τα χωριά κοντά τους. Δε θα καταστραφεί μόνο η φύση. Θα καταστραφούν ελαιώνες. Δε θα ορθοποδήσει ξανά αυτό το νησί.

Σας καλώ να σταματήσετε. Βάζετε το σπίρτο στο πιο εύφλεκτο δάσος που έχουμε, γεμάτο οικισμούς. Βάζετε στην καρδιά αυτής της φλόγας και 5 χιλιάδες ανθρώπους -λέτε για 3 αλλά στις προδιαγραφές σας προβλέπετε τον διπλασιασμό. Σας καλώ να σταματήσετε και σας ενημερώνω ότι έχετε προειδοποιηθεί έγκαιρα. Θα είναι ένα έγκλημα δίχως τέλος».

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση