Κλείσιμο με πτώση στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια – Απώλειες 8% για την Credit Suisse, «βουτιά» για τη First Republic στις ΗΠΑ

Financial Markets Wall Street

Τρεις απότομες πτώσεις με δύο αδύναμες ανακάμψεις στα ενδιάμεσα: παρά τα μέτρα των αμερικανικών και των ελβετικών αρχών, ο τραπεζικός τομέας ολοκλήρωσε μια «μαύρη εβδομάδα» που σημαδεύτηκε από μια νέα βουτιά σήμερα, οδηγώντας σε πτώση όλα τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται κυρίως στην ελβετική Credit Suisse, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 8% σήμερα, και στην First Republic, στις ΗΠΑ, η οποία χάνει 26,5%. Μέσα σε μια εβδομάδα οι δύο τράπεζες κατέγραψαν πτώση 25% και σχεδόν 70% αντίστοιχα.

Γενικότερα, ο τραπεζικός δείκτης στην Ευρώπη υποχώρησε κατά 2,85% σήμερα, αυξάνοντας τις απώλειες στο 11,47% μέσα σε μία εβδομάδα – αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση τους τελευταίους έξι μήνες. Οι εβδομαδιαίες απώλειες ήταν αξιοσημείωτες για τη Société Générale (-16,94%), την Commerzbank (-19,53%), την ING (-14,76%), τη Standard Chartered (-14,30%) και τη Unicredit (-14,31%).

Οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών οδεύουν για μια δεύτερη πτώση της τάξης του 10%, κατά μέσο όρο, μέσα σε μια εβδομάδα. Πλήττονται κυρίως οι περιφερειακές τράπεζες μέσου μεγέθους καθώς οι επενδυτές αναρωτιούνται «ποια θα είναι η επόμενη που θα χρειαστεί στήριξη», όπως είπε ο αναλυτής της Oanda, Κρεγκ Έρλαμ.

«Η αξία μιας τράπεζας είναι η εμπιστοσύνη που της έχουμε και πρέπει να την αποκαταστήσουμε», εξήγησε ο Βίνσεντ Τζάβινς της JP Morgan AM.

Η τάση αυτή οδήγησε σε πτώση τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: το Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,43%, η Φραγκφούρτη με 1,33%, το Μιλάνο 1,64% και το Λονδίνο 1,01%.

Η Wall Street κινείται επίσης πτωτικά. Γύρω στις 18.50 (ώρα Ελλάδας) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχανε 1,07%, ο Nasdaq 0,80% και ο S&P 1,01%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση