Με επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο ολοκληρώνονται οι επαφές Χριστοδουλίδη στην Αθήνα

Screenshot_15

Διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχε ο πρόεδρος της Κύπρου ενώ ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα επισκεπτόμενος τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο. Την ανάγκη ενίσχυσης της συστράτευσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, επισήμανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Τoν κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ε.Ε. στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού ανέδειξε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει τη στήριξη του κόμματός του στις προσπάθειες για επίλυση του εθνικού θέματος στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την συμπαράστασή του στις οικογένειες των δύο Κύπριων φοιτητών που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα και ζήτησε να βγει η αλήθεια στο φως για την τραγωδία στα Τέμπη. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι  η πρόταση του κ. Χριστοδουλίδη για ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία διαπραγματεύσεων του Κυπριακού μπορεί να λειτουργήσει θετικά, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στις κοινές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή αυτή κατοχυρώθηκε στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης από την πλευρά του μετέφερε τα συλλυπητήρια του κυπριακού λαού και υπογράμμισε ότι όσοι πολιτικοί είναι σε θέσεις ευθύνης οφείλουν να εργαστούν ώστε οι κοινωνίες να μην ξαναβιώσουν παρόμοιες τραγωδίες.
 
Την εμπλοκή των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις  για την επίλυση του κυπριακού τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στη συνάντηση του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Η Ε.Ε. πρέπει να παίξει ένα στρατηγικό ρόλο θεσμικά στις διαπραγματεύσεις διότι είναι αδιανόητο να υπάρχει στρατός κατοχής σε κράτος μέλος της και η ίδια να μην συμμετέχει θεσμικά στις διαπραγματεύσεις που θα φέρουν ευημερία και μια πραγματικά βιώσιμη λύση στην Κύπρο», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
  
Για λύση του Κυπριακού χωρίς προστάτες και κατοχικές δυνάμεις μίλησε ο γ.γ.  του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας: «Επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, που πρέπει να προχωρήσει, αφορά μία Κύπρο ενιαία, ένα κράτος και όχι δύο κράτη, με μια ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς εγγυητές και “προστάτες”, χωρίς την τούρκικη κατοχή στο νησί». 
 
Την ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
 
Την ανάγκη της ενότητας σε Ελλάδα και Κύπρο υπογράμμισε ο Γιάννης Βαρουφάκης, τονίζοντας: «Είμαστε σταθερά στο πλευρό του κυπριακού λαού, ολόκληρου του λαού στην προσπάθεια να ανατραπεί μία χυδαία κατοχή που κρατάει τόσες δεκαετίες. Δεν επιτρέπονται μικροκομματικά παιχνίδια ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο».
  
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του στην Αθήνα, επισκεπτόμενος τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς
 

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση