Πολιτικοί διαξιφισμοί στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών – Ενημέρωση Επιτροπής της Βουλής την Τετάρτη από τον Γεραπετρίτη για τα αίτια

vouli55677

Η πλήρης διαλεύκανση της τραγωδίας στα Τέμπη, η στήριξη των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών, η επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων με ασφάλεια, αλλά και τα διλήμματα, που επεκτείνονται και περιέχουν, πλέον και την επόμενη ημέρα του κράτους, βρίσκονται στην αιχμή της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μάχη θα δοθεί απέναντι σε ένα αναχρονιστικό κράτος.  

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη: «Όσο λυπημένοι και θυμωμένοι νιώθουμε, τόσο αποφασισμένοι είμαστε να αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών στις υποδομές, αλλά και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων που επίσης, δυστυχώς, έρχονται από το χθες. Αναλαμβάνοντας μάλιστα πλήρως την ευθύνη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος, ένα δήλωσα και δηλώνω: Ότι θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε “νησίδα” του παλιού αναχρονιστικού κράτους. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε».
 
Στις ευθύνες, που όπως εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση, έχει η κυβέρνηση, επικεντρώθηκε η σύσκεψη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με την Κουμουνδούρου να προχωρά αμέσως μετά την κατάθεση αιτήματος για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και ερώτησης για την κατάθεση στη βουλή όλων των εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις υπουργείου Μεταφορών και Hellenic Train από το 2019 έως σήμερα.

Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου: «Ο κύριος Μητσοτάκης είπε πως θα δώσει μάχη για να ξεριζώσει το αναχρονιστικό κράτος. Ποιον πείθει όμως όταν στα τέσσερα χρόνια που κυβερνά όχι μόνο δεν έκανε τίποτα αλλά διοίκησε με ρουσφέτια απευθείας αναθέσεις, ένα κομματικό στρατό μετακλητών και αναξιοκρατία». 

Σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη μίλησε και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης στον Real fm: «Δεν είναι ή μιλάμε για τα Τέμπη και τους 57 νεκρούς μας ή μιλάμε για τα σοβαρά ζητήματα της οικονομίας, της κοινωνίας. Είναι ένα και το αυτό. Εμείς δεν είμαστε για τα αξιώματα και τα υπουργικά αυτοκίνητα, θέλουμε να γίνουν κάποια πράγματα στον τόπο», ισχυρίστηκε.

Αντιπαράθεση με αφορμή την συνέντευξη Σπίρτζη
 
Η πολιτική αντιπαράθεση για τα αίτια της τραγωδίας θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με τους πολιτικούς διαξιφισμούς να συνχίζονται στη σκιά της τραγωδίας ενώ, η αντιπαράθεση γίνεται πιο έντονη με την συνέντευξη του Χρήστου Σπίρτζη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στην Εφημερίδα Των Συντακτών ότι: «Εάν εμείς έχουμε μερίδιο ευθύνης, δεν θα αρνηθούμε ποτέ, ούτε το πράξαμε ποτέ να τις αναλάβουμε, αλλά θα είναι όλα αληθή και τεκμηριωμένα με στοιχεία. Αυτό που σας είπα σημαίνει ότι εάν λειτουργούσε ο σιδηρόδρομος, όπως το 2019, δεν θα γινόταν το τραγικό δυστύχημα, δεν θα είχαμε μετωπική σύγκρουση τρένων».

Σε απάντησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε τον Χρήστο Σπίρτζη, ως θλιβερο μνημειο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων.

Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει στο επίκεντρο

Το θέμα της υποψηφιότητας ή μη του Κώστα Καραμανλή παραμένει στην επικαιρότητα, ενώ το θέμα της συνεδρίασης όλων των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για το δυστύχημα στα Τέμπη απασχόλησε σήμερα τη Διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή.

Την Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπέτριτης, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα ενημερώσει την επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται και στο αν θα παραστεί και ο Κώστας Καραμανλής.

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι: «Ο κ. Καραμανλής είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι στην Επιτροπή που θα γίνει μία εκτεταμένη συζήτηση και ο ίδιος πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει τη δική του άποψη», ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, ισχυρίζεται σε συνέντευξή του στον RealFM πως πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα πεί ο κ. Καραμανλής και πως δεν είναι δειλός και ανέλαβε την ευθύνη του.
 
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, αναρωτιέται αν: «Θα έρθουν έστω και τώρα, 15 ημέρες μετά, στη Βουλή για να απαντήσουν για τις ευθύνες τους αυτοί που είχαν την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Ο πρώην υπουργός κ. Καραμανλής, οι υφυπουργοί κ. Καραγιάννης και κ. Παπαδόπουλος, καθώς και  ο ΓΓ του υπουργείου κ. Ξιφαράς;  Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην διανοηθεί να τους κρύψει». 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση