Αδ. Γεωργιάδης: Συνεχίζεται η διαβούλευση για την ένταξη επωνύμων προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Οι βιομηχανίες ζητούν με έμφαση να ενταχθούν στο «καλάθι του νοικοκυριού» και επώνυμα προϊόντα καθώς έχουν χάσει μεγάλο μερίδιο αγοράς. Αυτό δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των επωνύμων προϊόντων και τα σούπερ μάρκετ για το θέμα. Όπως είπε εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ενός επωνύμου προϊόντος σε κάθε κατηγορία του καλαθιού.

Σύμφωνα με τον υπουργό η επιτυχία του καλαθιού ουσιαστικά μετριέται, στην ταμιακή μηχανή των σούπερ μάρκετ και πλέον ένας στους δυο καταναλωτές ψωνίζει περισσότερα από ένα προϊόντα από το καλάθι.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι τα σούπερ μάρκετ διαμαρτύρονται πως το «καλάθι» τούς κοστίζει στον τζίρο, καθώς λόγω της δημοφιλίας του, κάποιοι, υποχρεώνονται να πουλάνε ακόμη κάτω του κόστους ορισμένα προϊόντα, για να παραμένουν ανταγωνιστικά.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» θα έχει μεγάλη επίπτωση στα ετήσια αποτελέσματα των σούπερ μάρκετ.
Σε ό,τι αφορά στην διάρκεια του μέτρου επανέλαβε ότι όσο συνεχίζονται οι έκτακτοι λόγοι θα παρατείνεται και η διάρκειά του.

Για την 11η εβδομάδα εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού», από 833 προϊόντα, 55 (7%) ανέβηκαν, 52 (6%) μειώθηκαν και 726 (87%) παρέμειναν σταθερά. Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις είναι μόνο σε νωπά προϊόντα.
«Παρά τον πληθωρισμό στο καλάθι οι τιμές παραμένουν σταθερές» σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι για το εύρος του χρόνου που εφαρμόζεται η πρωτοβουλία είναι εντυπωσιακό ότι κρατάει σταθερές μειωμένες τιμές.
Τέλος όπως υπογραμμίστηκε η κάρτα αγορών θα δώσει μια επιπλέον στήριξη ενάντια στις πληθωριστικές πιέσεις.

Ρεπορτάζ: Πηνελόπη Μητρούλια

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση