Γ. Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την κάρτα αγορών ή θα αποτελέσει εθνική εξαίρεση;

«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αποκάλυψε ολοφάνερα το χάσμα που τέμνει το πολιτικό στερέωμα στην Ελλάδα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Για απερισκεψία ακόμη στις δαπάνες για την Άμυνα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ σχετικά με την Κάρτα Αγορών και τα νομοσχέδια που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή τόνισε ότι «η κυβέρνηση εξαντλεί αλλά δεν παραβιάζει τα δημοσιονομικά όρια και έτσι επιτυγχάνεται η ενίσχυση ακόμη 8,5 δικαιούχων με την κάρτα αγορών». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει στήριξη πολιτών ή μια ακόμη φορά θα αποτελέσει εξαίρεση;, ήταν το ερώτημα που έθεσε στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου.

«Στόχος μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι και να παλεύουμε χωρίς ψευδαισθήσεις και παροξυσμό τοξικότητας, είπε ενδεικτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι τα νομοσχέδια για το ΕΣΥ και τη στέγαση ψηφίστηκαν χωρίς την αντιπολίτευση.

Σχετικά με το πλαφόν επανέλαβε ότι αυτό αποτελεί εργαλείο προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ΕΕ ενώ επανέλαβε ότι συνιστά δικαίωση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και καταδεικνύει ότι από πηγή προβλημάτων η Ελλάδα είναι χώρα -μέρος των λύσεων.

«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και την προώθηση συγκεκριμένων θέσεων, προτάσεων και ιδεών για την υπέρβαση κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων», είπε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη ανέτρεψε την αρνητική εικόνα του παρελθόντος, ενίσχυσε το διεθνές κύρος και από αυτήν την αναβάθμιση βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη». Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε πρωτοπορίες όπως: «Εισηγήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον κορονοϊό, κατέθεσε πρόταση ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης καθώς και για τη λειτουργία ανάκτησης υπερκερδών από τους παραγωγούς ενέργειας που ήδη έγινε ευρωπαϊκός κανονισμός».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ΕΥΠ και τις καταγγελίες παρακολούθησης Κύρτσου και Τέλογλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «όσο είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα οι κραυγές και οι αλαλαγμοί δεν βοηθούν παρά τη συσκότιση. Δεν θέλουμε καμία σκιά και η δικαιοσύνη το εγγυάται αυτό. Είναι σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική διαδικασία και ανάλογά με την ακτάληξη της θα γίνουν οι αντίστοιχες τοποθετήσεις. Μεριμνήσαμε και  θεσμοθετήσαμε θεσμικό πλαίσιο με ισχυρά φίλτρα όσον αφορά την πιθανότητα παρακολούθησης πολιτικών προσώπων», είπε απαντώντας σε ανάλογες ερωτήσεις.

Σε ερώτηση της ΕΡΤ για την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί μείωσης του ΦΠΑ ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «αν μας έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ποιοι φόροι πρέπει να αυξηθούν θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο ουσιαστική κουβέντα, αλλά προηγουμένως θα έπρεπε να γίνει αποτίμηση πόσα δισεκατομμύρια θα έλειπαν και πώς θα τα αναπληρώσουμε».

Εξήγησε ότι μετά την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων που αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο, αυτά θα διατεθούν για την άμεση ενίσχυση περίπου 8,5 εκατομμυρίων δικαιούχων για την προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών.

«Ο πρωθυπουργός παίρνει από τους λίγους και μοιράζει στην κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακολούθως στην καταβολή εκτάκτων ενισχύσεων στους πιο ευάλωτους πολίτες. Είπε ότι ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η πίστωση της έκτακτης ενίσχυσης για τις γιορτές σε 2,4 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες.

Ειδικότερα, χορηγείται:

– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ σε 947.560 ευάλωτους συνταξιούχους, σε 139.893 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και σε 32.895 δικαιούχους επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων.

– Διπλή δόση για τον Δεκέμβριο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 224.938 δικαιούχους

– Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού σε 820.047 δικαιούχους οικογενειακού επιδόματος παιδιών.

– Παράλληλα, συνεχίζεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ (διαδικασία που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΔΥΠΑ) σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.

Επίσης, σήμερα 865.000 πολίτες που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης να δουν στους λογαριασμούς τους μέρος τους επιδόματος. Θα πιστωθούν 190 εκατ. ευρώ, από τα 300 εκατ. ευρώ που έχουν συνολικά προϋπολογιστεί».

Ο κ. Οικονόμου ασχολήθηκε έπειτα με μια θεσμική παρέμβαση αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε χθες και αφορά τη στεγαστική πολιτική για τους νέους. «Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που δρομολογεί μια νέα στεγαστική πολιτική», είπε.

Το κόστος της παρέμβασης προσεγγίζει το 1,8 δισεκ ευρώ και καλύπτει περίπου 137.000 δικαιούχους, τόνισε και αναφέρθηκε αναλυτικά στους τέσσερις άξονες του προγράμματος.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας», που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, σκοπός είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας και η σύσταση Εθνικού Μητρώου ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας, ώστε συνδυαστικά με τις υφιστάμενες δομές του ΕΣΥ να καλύπτονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο οι εξειδικευμένες ανάγκες αυτών των ασθενών και των οικογενειών τους. Επίσης βασικός στόχος είναι η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, μέσω της πρόληψης και της ανακούφισης του πόνου και άλλων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση