Προϋπολογισμός – Μητσοτάκης: Food Pass το επόμενο εξάμηνο – 10% ο πληθωρισμός και 10% θα καλύπτει το κράτος

«Food pass» για τα ψώνια των νοικοκυριών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες, ως τον Αύγουστο η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% αγορών όλων των νοικοκυριών, στα σουπερ μάρκετ, τις αλυσίδες τροφίμων, τους φούρνους, τα οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κλπ.

Ψώνια με ψηφιακή κάρτα

Εξηγώντας το μέτρο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «10% ο πληθωρισμός, 10% καλυπτει το κράτος». Τόνισε ότι το μηνιαίο όριο για τις αγορές θα είναι 220 ευρώ και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άτομο. Θα φτάνει ως τα 1000 ευρώ αγορών. Όπως ανέφερε η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτή του fuel pass. Δηλαδή θα γίνει με ψηφιακή κάρτα, ένα food pass. Ενώ όποιος επιλέξει να πάρει τα χρήματα μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα λάβει το 80% της επιδότησης.

Οι δικαιούχοι του μέτρου θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 24000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με προσαύξηση 5000 ευρώ για κάθε παιδί. Θα καλύπτει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το 85% των νοικοκυριών, δηλαδή 8.4 εκατομμύρια πολίτες.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων (600 εκατομμύρια ευρώ). Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Κόμμα της γκρίνιας

Κόμμα της γκρίνιας και της διαμαρτυρίας χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές τώρα. «Κύριε Τσίπρα ιλήσατε 65 λεπτά για το παρελθόν και για το μέλλον μιλήσατε τρία λεπτά. Είσαστε, είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας, κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος».

Η ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού έχει ξεχωριστή βαρύτητα πρόσθεσε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022 εξίσου δυναμικό και ελπιδοφόρο ολοκληρώνοντας τον κύκλο μιας νέας Ελλάδας με γεναίες μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες διεθνών κρίσεων. Ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και χωρίς ενισχυμένη εποπτεία, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τελευταία απόφαση του Eurogroup θα εισρεύσσει ζεστό χρήμα στα δημοσια ταμεία και ελαφρύνουν το χρέος κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Σαφής απόδειξη προόδου της οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Το 2022 ανάπτυξη διπλάσια του ευρωπαϊκο που μέσου όρου.

Γυρίζουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους δείκτες της οικονομίας πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη καταπολεμάει και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που είναι η ανεργία. Αναφέρθηκε στη μείωσή της και συνέκρινε τα στοιχεία της πορείας της ανεργίας με την Ισπανία όπου υπάρχει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Αντίστοιχη σύγκριση έκανε ο κ. Μητσοτάκης με την Ισπανία και για τη μείωση του δημόσιου χρέους, η οποία όπως ανέφερε είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

«Το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με έλλειμμα. Από του χρόνου γυρίζουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Απαντώντας στην κριτική περί κυβερνητικής πολιτικής που ευνοεί τους λίγους και πλούσιους ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της φορολογίας των γονικών παροχών τονίζοντας ότι ωφελείται η μεσαία τάξη.

Γνωρίζω καλά ότι η ακρίβεια και το υψηλό ενεργειακό κόστος ροκανίζει τα εισοδήματα συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις στοχευμένες επιδοτήσεις λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό της κοινωνίας. «Άλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα των εταιρειών και άλλοι τους επέβαλλαν και τους εισπράττουν». Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε και δουλεύει, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Θυμούνται

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε σε σειρά έργων και υποδομών σε όλη τη χώρα. Ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα χρησιμοποιούσε τη φράση «Πως είπατε κ. Τσίπρα; Δεν έτυχε. Πέτυχε» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «μουσαμάδες εξαπάτησης».

«Οι πολίτες θυμούνται και τα capital controls και τις κλειστές τράπεζες και το τρίτο μνημόνιο και τους φόρους στη μεσαία τάξη. Το 2015 συνεργαστήκατε με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά» προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ έκανε μια σχετικά εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα του 2015 επί διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα της πανδημίας λέγοντας ότι το ΕΣΥ ενισχύθηκε και ανατάχθηκε η οικονομία και ενισχύθηκε η εθνική άμυνα σημειώνοντας ότι πρέπει να θυμόμαστε όχι μόνο που φτάσαμε αλλά και από που ξεκινήσαμε.

Δημοσιονομική ευελιξία και ισορροπία

Η δημοσιονομική ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει σε αρμονία με τη δημοσιονομική ισορροπία, τόνισε. Στήριξη του εισοδήματος, προστασία από τις συνεπειες της ενεργειακής θύελλας και διατήρηση της ανάπτυξης.

Σε λίγες εβδομάδες και μετά από πολλά χρόνια 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στο 8% . Ωφελειμένοι οι 9 στους δέκα συνταξιούχους. 856 ευρώ το χρόνο θα κερδίσει ένας χαμηλοσυνταξιούχος. Για πολλούς συνταξιούχους πρόσθετε για μία πρόσθετη μόνιμη σύνταξη ετησίως.

Κεντροδεξιά κυβέρνηση

Ανακούφιση έρχεται σε 2,3 πιο ευάλωτους συμπολίτες που θα καταβληθεί επίδομα 250 ευρώ. Μαζί τους και από πρώτη του έτους αύξηση θα δουν και οι γιατροί του ΕΣΥ. Μόνιμη αύξηση στα επιδόματά τους όσοι υπηρετούν σε ΜΕΘ επείγοντα κλπ. Ενώ υπενθυμίζοντας τα 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση και ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Εξακολουθείτε να στηρίζετε αυτή την αύξηση ή είστε σε σύγχυση;».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνονται πως γίνεται μια κεντροδεξιά κυβέρνηση να παίρνει μέτρα κοινωνικής στήριξης. Και αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια λέγοντας ότι δίνονται πάνω από 8 δισεκταομμύρια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αφήστε μια απάντηση