Βενζινοπώλες: Ζητούν να συνεχιστεί η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία (video)

Οι τιμές των καυσίμων την περίοδο των εορτών θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου. Οι τιμές σήμερα στα πρατήρια είναι ίδιες με τις τιμές που πουλούσαν τα καύσιμα πριν από ένα χρόνο, είπε.

  • Η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι στα 1,84 ευρώ το λίτρο.
  • Η μέση τιμή για την αμόλυβδη πανελλαδικά είναι στο 1,87 ευρώ το λίτρο.
  • Στα 1,131 ευρώ το λίτρο κυμαίνεται σήμερα η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε οι τιμές να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο, εκτίμησε.

  • Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την επιδότηση των καυσίμων και μετά την 1η Ιανουαρίου 2023 καθώς ο βαρύς χειμώνας δεν έχει ακόμα επισκεφθεί την Ελλάδα, είπε.
  • Το πετρέλαιο θέρμανσης επιδοτείται με 25 λεπτά το λίτρο μέχρι τις 31/12/22. Ζητάμε την παράταση της επιδότησης μέχρι το τέλος της περιόδου διανομής του πετρελαίου θέρμανσης, είπε.
  • Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στις μεγάλες πόλεις αναμένεται να κυμανθούν τις επόμενες ημέρες γύρω στο ένα ευρώ το λίτρο, άρα θα πέσει σε σχέση με σήμερα, είπε.

Οι τιμές των πετρελαίων είναι ιδιαίτερα ακριβές σε σχέση με τις βενζίνες, είπε. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι ακριβή η τιμή του φυσικού αερίου και οι αγορές από τις βαριές βιομηχανίες της Ευρώπης γίνονται πλέον σε πετρέλαια.

  • Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τις βενζίνες στην Ελλάδα είναι στα 70 λεπτά/λίτρο, ενώ του πετρελαίου κίνησης είναι στα 41 λεπτά/λίτρο.

Η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα έπρεπε να είναι όχι κοντά στην τιμή της αμόλυβδης αλλά 30 λεπτά φθηνότερη.

Αυτό όμως σ δεν γίνεται γιατί η μεγάλη ζήτηση από τις βιομηχανίες του πετρελαίου κίνησης έχει αυξήσει την χρηματιστηριακή του αξία, εξήγησε.

www.ertnews.gr

Κυριάκος Καρυώτης

Αφήστε μια απάντηση