Ένθετο Οικονομία: Αντίστροφη μέτρηση για το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες σε μια ακόμη προσπάθεια να ληφθεί απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Οι προσδοκίες ωστόσο παραμένουν χαμηλές με βάση ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, τα οποία εκτιμούν ότι το θέμα θα παραπεμφθεί και πάλι στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης καθώς ούτε η πρόταση της Κομισιόν, ούτε η συμβιβαστική της τσεχικής προεδρίας έχουν κριθεί ικανοποιητικές. Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα και άλλες 11 χώρες πιέζουν για πτώση του ορίου στα 160 ευρώ ενώ χώρες της κεντρικής Ευρώπης και η ΕΚΤ απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στα 135 ευρώ το φυσικό αέριο στο Ολλανδικό χρηματιστήριο, στα 318 ευρώ η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα την Τρίτη.

Κρίσιμη η εβδομάδα και για τους δανειολήπτες. Την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων. Στην Ελλάδα, φαίνεται να “κλειδώνουν” και οι αποφάσεις για τα δάνεια των ευάλωτων, τις προμήθειες και τα επιτόκια καταθέσεων με νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες.

Η ΕΚΤ έχει ανεβάσει τα επιτόκια αλλά οι ελληνικές τράπεζες  έχουν περάσει την αύξηση κυρίως στα δάνεια και όχι στους τόκους των καταθέσεων. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καινούργιο, καθηγητή Χρηματοοικονομικής του τμήματος οικονομικών επιστημών του πανεπιστημίου Αθηνών, η καθυστέρηση της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων οφείλεται αφενός στην ολιγοπωλιακή δομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αφετέρου στους υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης δείκτες ρευστότητας που καθιστούν περιττή την προσέλκυση καταθετών.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΡΑΛΛΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση