Προς νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Προς νέα – σταδιακή – μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για την κύρια ασφάλιση όσο και για την επικουρική ασφάλιση οδεύει η κυβέρνηση, εφόσον διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης της απασχόλησης και περιορισθεί η εισφοροδιαφυγή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει νέα μείωση των εισφορών – σταδιακά – η οποία θα φθάσει μέχρι και δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα στα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα θέρμανσης – Τελευταία μέρα σήμερα για τις αιτήσεις

Στην περίπτωση αυτή η συνολική ελάφρυνση – μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα φθάσει τις επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες τα τελευταία χρόνια και υπολείπεται 0,6 ώστε να ολοκληρωθεί η μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση.

Το νέο επικουρικό

Στο μεταξύ τεράστια ανταπόκριση σημειώνει το νέο επικουρικό ταμείο ΤΕΚΑ στο οποίο έχουν ενταχθεί 140.000 ασφαλισμένοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας – με την λειτουργία του νέου ταμείου στις αρχές του έτους – αναμενόταν περί τις 60.000 ασφαλισμένου τον πρώτο χρόνο.

Πάντως, η αυξημένη ένταξη ασφαλισμένων αποδίδεται και στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της από το 17,5% στο 11,6 %, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει περαιτέρω μείωση και των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το νέο ταμείο (ΤΕΚΑ) από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εργοδότες θα πρέπει να εξοφλούν πλήρως το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργαζομένου) χωρίς να διενεργείται συμψηφισμός με τις αναλογούσες επιδοτήσεις.

Η διαφοροποιημένη αυτή ταμειακή και λογιστική διαχείριση των επιδοτήσεων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη για τις εισφορές της κύριας ασφάλισης, είναι επιβεβλημένη λόγω της λειτουργίας του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το οποίο προϋποθέτει την άμεση καταβολή του συνόλου των ποσών που αντιστοιχούν στις εισφορές των ασφαλισμένων και πίστωση αυτών στον ατομικό τους λογαριασμό ώστε οι τελευταίοι να επωφεληθούν από τις επενδύσεις των ποσών αυτών.

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση