Ένθετο Παραγωγή: Νέες καλλιέργειες στη χώρα λόγω κλιματικής κρίσης

Στην καλλιέργεια υποτροπικών φυτών και κυρίως αβοκάντο στρέφονται αρκετοί αγρότες στην Κρήτη, καθώς μεγάλη είναι η ζήτηση στην αγορά για το προϊόν αυτό. Στην Πελοπόννησο ερευνητές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε πιλοτικούς αγρούς, μελετούν το πως αναπτύσσονται τα αβοκάντο, τα πεκάν, τα μακαντάμια, καθώς και τις αποδόσεις τους, προκειμένου οι αγρότες να έχουν πλήρη ενημέρωση για τις νέες αυτές καλλιέργειες. Πλεονέκτημά τους αποτελεί το γεγονός ότι έχουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, δηλαδή χαμηλές εισροές, φιλικές στο περιβάλλον και αφήνουν μεγάλο περιθώριο κέρδους στους παραγωγούς.

Δείτε ακόμα στο «Ένθετο Παραγωγή» του ΕΡΤNEWS:

Πατάτες Πολυμύλου: Στα 1600 μέτρα στις πλαγιές του Βερμίου, από το 1930 έως και σήμερα οι κάτοικοι στον Πολύμυλο Κοζάνης καλλιεργούν πατάτες, που ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά και τη γεμάτη γεύση τους. Παλαιότερα η περιοχή αποτελούσε για τη χώρα το κέντρο προμήθειας σπόρων, όχι όμως πια. Τώρα η καλλιέργεια πατάτας αποτελεί οικογενειακή παράδοση.

Ένας μαθητικός λαχανόκηπος: Με τη γη άρχισαν να ασχολούνται οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Κοκκαρίου στη Σάμο φτιάχνοντας το δικό τους λαχανόκηπο. Φύτεψαν μαρούλια, λάχανα, παντζάρια και, όπως μας είπαν, μπορεί ανάλογες δράσεις, βιωματικές, να πραγματοποιούνται και σε άλλα σχολεία σε όλη τη χώρα, τα δικά τους όμως λαχανικά είναι τα πιο νόστιμα, γιατί φυσικά τα περιποιήθηκαν με τα χεράκια τους.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr