Αποκάλυψη ναυάρχου Πολίτη στο ertnews: «Το 2004 όταν ήμουν σύμβουλος Σπήλιου Σπηλιωτοπούλου μας ειδοποίησαν ότι τα τηλέφωνα στο Υπουργείο παρακολουθούνταν»

Για το επίμαχο θέμα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων και στο τί συνέβαινε στις δικές τους θητείες μίλησαν στην ΕΡΤ ο ναύαρχος Βασίλης Πολίτης και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

Αναφορικά με τις υποκλοπές δήλωσε ο ναύαρχος Βασίλης Πολίτης: «Δεν είναι πρώτη φορά που γίνονται υποκλοπές. Γινόντουσαν, γίνονται και θα γίνονται. Εγώ απλώς θα σας μεταφέρω κάτι από την εμπειρία μου. Το 2004 όταν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και εγώ σύμβουλος ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής στο γραφείο του, μας ειδοποίησε δημοσιογράφος ότι τα τηλέφωνα παρακολουθούνται και με τον τρόπο που παρακολουθούνταν. Υπάρχει ένας οργανισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ονομάζεται European Anti-Fraud Office, το οποίο χρησιμοποιούν λογισμικά και διάφορα μηχανήματα υποκλοπών που αφορούν για παραχαράξεις, για οικονομικά εγκλήματα, τα οποία όμως τα δίνουν μερικές φορές και στην ΕΙΚ».

Ο κ. Πολίτης αναφερόμενος σε εκείνη την περίοδο είπε πως: «Ενημερώθηκε τότε υπουργός ο κος Βουλγαράκης, ο οποίος ήταν υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Ενημερώθηκε και ο κ. Κοραντής που ήταν διοικητής της ΕΥΠ και αμέσως βρήκαμε ποιος ήταν και το θέμα έληξε και δεν έγινε κάτι εναντίον του στρατεύματος. Ήταν άτομο μέσα από τη χώρα. Θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια θα πρέπει να χρήζουν και να γίνεται χειρισμός της κρίσης κάπως διαφορετικά».

«Το λέω αυτό μετά από χρόνια, γιατί δεν υπάρχει πλέον λόγος εθνικής ασφάλειας, αλλά θέλω να πω ότι όταν υπάρχουν καταγγελίες από τον κύριο Βαξεβάνη συγκεκριμένα που λέει ότι υπάρχουν ζητήματα υποκλοπών. Εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει δικαστική έρευνα και να βρεθεί μια λύση. Στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάρα πολύ άσχημο να ξέρει ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχηγός του στρατού, της αεροπορίας, του Ναυτικού ότι παρακολουθούνται» επισήμανε προσθέτοντας:

«Σε όλα τα λογισμικά μπορούμε να κάνουμε υποκλοπές. Μπορούμε να τα ακολουθήσουμε και να τα παρακολουθήσουμε. Υπάρχουν εταιρείες βέβαια πολύ καλά, όπως ξέρετε ότι τις πληρώνεις και ανάλογα με τα πόσα λεφτά τους δίνεις σου δίνουν διάφορες βιομηχανικές πληροφορίες. Οι παρακολουθήσεις γίνανε γύρω γύρω από τους εξοπλισμούς γιατί θέλανε να ξέρουν τι γίνεται με τους εξοπλισμούς. Για αυτό και βλέπετε ότι και ο προηγούμενος, ο κ. Λάγιος, ο κ. Αλεξόπουλος ήταν μέσα στη λίστα παρακολουθήσεων, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Κώστα Βαξεβάνη»

«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ήταν να παρέχει και να κάνει παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφαλείας. Δυστυχώς όμως, τους τελευταίους χρόνους, για διάφορους κομματικούς λόγους και όχι μόνο από τη τελευταία κυβέρνηση. Έχει γίνει και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν θυμάστε, είχε γίνει και παλαιότερα με το ΠΑΣΟΚ ατύπως εδώ για το περιστατικό. Τότε με τον κύριο Τόμπρα, τον κ. Τσίπρα που ήταν τότε διοικητής, πάλι γινόντουσαν παρακολουθήσεις».

Κλείνοντας δήλωσε: «Πρέπει να διαλευκανθεί, όπως είπε ο κ. Αποστολάκης άμεσα και αν υπάρχουν κάποιοι υπαίτιοι που δώσανε κάποιες εντολές και υπέγραψαν κάποιες διαταγές, να γίνει αυτό πρέπει να γίνει ώστε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη»

Ε. Αποστολάκης: «Οι αρχηγοί των Ένοπλων Δυνάμεων κουβεντιάζουν εξαιρετικά σημαντικά θέματα ασφαλείας και πληροφορίες οι οποίες δεν είναι για να βγαίνουν στον αέρα»

«Αυτό που εμφανίστηκε είναι εξαιρετικά σοβαρό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να διερευνηθεί ούτως ώστε να δούμε αν πράγματι είναι αλήθεια. Όπως καταλαβαίνετε είναι μια τορπίλη στις σχέσεις του στρατεύματος με την κοινωνία και με την ίδια τη κυβέρνηση. Όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία και η εχεμύθεια των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, εκεί μπαίνει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δηλαδή ή εμπιστευόμαστε ή δεν εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες δυνάμεις», τόνισε ο πρώην υπουργός.

Σχετικά με το κατά πόσο σοβαρή μπορεί να θεωρηθεί η παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε: «Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τέτοιες οι θέσεις τους και οι συναντήσεις τους και οι επικοινωνίες που έχουν, στις οποίες κουβεντιάζουν εξαιρετικά σημαντικά θέματα ασφαλείας και πληροφορίες οι οποίες δεν είναι για να  βγαίνουν στον αέρα. Ποιος είναι εκείνος που ακούει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ; Πόσο το κλιμάκιο που τον ακούει, πόσο σημαντικό και πόσο σοβαρό είναι για να κρατήσει αυτές τις πληροφορίες στην ασφάλεια και στη διαχείριση που χρειάζεται;»

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει παρακολουθηθεί ο ίδιος απάντησε: «Οποιοσδήποτε είναι σε θέση υψηλή σαν κρατικός λειτουργός, θα πρέπει να έχει υπόψιν του ότι οτιδήποτε λέει θα πρέπει να έχει και επιφύλαξη ότι μπορεί να υποκλέπτει. Όλοι προσέχουμε τι λέμε. Δεν είναι ασφαλές τίποτα».

«Όταν έρχεται μια είδηση από δημοσιογράφους υποτίθεται τις έχουν διασταυρώσει  και έχει κάποια επιχειρήματα να την υποστηρίξει και κάποιες πηγές οι οποίες θα δείξουν αν είναι αλήθεια ή όχι.  Ωστόσο,αυτό το θέμα θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των νόμων και των Ενόπλων Δυνάμεων» ανέφερε.

Κλείνοντας δήλωσε: «Εγώ έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Θεωρώ ότι θα πρέπει να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς, γιατί αυτή η εκκρεμότητα και αυτό το θέμα είναι κάτι που δεν πρέπει να αιωρείται. Πρέπει να κλείσει όσο γίνεται πιο γρήγορα να ξεκαθαριστεί αν πράγματι έχει συμβεί, αν έχει συμβεί, ποιος το έκανε, ποιος υπέγραψε, ποιος έχει την ευθύνη και ποιος είναι αυτός που δίνει πλέον».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση