Το 1o Athens Palestine Film Festival στην Αθήνα έως τις 27 Νοεμβρίου

Από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου στο STUDIO new star art cinema, η Ntounias events σε συνεργασία με τη NEW STAR διοργανώνουν το Πρώτο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου με το όνομα Athens Palestine Film Festival.

8 ταινίες και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους, σημαντικών και ταλαντούχων Παλαιστινίων δημιουργών, έχουν επιλεγεί να προβληθούν από μια επιτροπή θεατών. Μέσα από τις ταινίες τους, οι σκηνοθέτες απεικονίζουν την καθημερινότητα σε μια Παλαιστίνη που έχει βυθιστεί στην ένδεια και την καταστολή. Ταυτόχρονα, διηγούνται τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων που προσπαθούν να αντέξουν υπό την κατοχή του ισραηλινού στρατού.

Οι ταινίες έχουν σημαντικό καλλιτεχνικό ενδιαφέρον καθώς οι σκηνοθέτες τους είναι τα νέα ταλέντα και κορυφαίοι δημιουργοί της Παλαιστίνης. Οι σκηνοθέτες των ταινιών είναι: Larissa Sansour, Abdallah Al-Khatib, Caitlin McLeod, Bassam Jarbawi, Mohamed Jabaly, Nahed Awwad, Mahasen Nasser-Eldin, Muayad Alayan.

Το Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας εντάσσεται σε μια ευρύτερη σειρά εκδηλώσεων με επικεφαλής την εταιρεία Ntounias Events, η οποία επιδιώκει να οργανώσει ποικίλες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην περιοχή της Μεσογείου. Οι εκδηλώσεις της Ntounias Events αντιπροσωπεύουν μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμβολής της πολύπλευρης διασποράς στο δυναμικό πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβάλλονται καθημερινά 2 ταινίες, με ελληνικούς υπότιτλους. Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου.

Με την υποστήριξη των : Filmlab Palestine, STUDIO new star art cinema, Palestine Cinema Days, Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος.
Που: STUDIO new star art cinema, Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής
Ημερήσιο Εισιτήριο: 5 Ευρώ

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

My Gaza Online
(24/11)(ντοκιμαντέρ, 22’) στις 20:00

Υπόθεση: Σε μια περίοδο πέντε ετών, ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Mohamed Jabaly που ζει στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του, χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως το μόνο μέσο να επικοινωνεί μαζί τους, κάτι που είναι όμως δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις δεδομένης της κατάστασης στη Γάζα.
Σκηνοθέτης: Mohamed Jabaly

Little Palestine (Diary of Siege)
(24/11)(Μακράς διάρκειας/ντοκιμαντέρ, 89’) στις 20:30

Υπόθεση: Μετά τη Συριακή Επανάσταση, το καθεστώς του Αλ Άσαντ πολιορκεί την περιοχή Γιαρμούκ, τον μεγαλύτερο καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στον κόσμο. Το Γιαρμούκ είναι αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο σκηνοθέτης καταγράφει τις καθημερινές στερήσεις του λαού υμνώντας ταυτόχρονα το θάρρος τους.
Σκηνοθέτης: Abdallah Al-Khatib

Space Exodus
(25/11)(μυθοπλασίας, 5’) στις 18:00

Υπόθεση: Η ταινία ακολουθεί την ίδια την καλλιτέχνιδα σε ένα φαντασμαγορικό ταξίδι στο σύμπαν αντηχώντας τις θεματικές ανησυχίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ για την ανθρώπινη εξέλιξη, την πρόοδο και την τεχνολογία. Ωστόσο, στην ταινία της, η Sansour προβάλλει την ιδέα ενός πρώτου Παλαιστίνιου στο διάστημα και, κάνοντας αναφορά στην προσγείωση του Άρμστρονγκ στο φεγγάρι, ερμηνεύει αυτή τη θεωρητική χειρονομία ως «ένα μικρό βήμα για έναν Παλαιστίνιο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».
Σκηνοθέτης: Larissa Sansour

5 Minutes From Home
(25/11)( ντοκιμαντέρ, 52’) στις 18:10

Υπόθεση: Ο Nahed Awwad ανακαλύπτει ότι το αεροδρόμιο της Ιερουσαλήμ δεν ήταν πάντα ένα θλιβερό μέρος. Οι χαρούμενες εικόνες και οι μαρτυρίες του παρελθόντος έρχονται, με έναν πικρό τρόπο, σε αντίθεση με εκείνες του παρόντος που απαγορεύεται η πρόσβαση στην αεροπορική ζώνη. Μια ζώνη που τώρα πολιορκείται πίσω από συρματοπλέγματα και είναι παγιδευμένη πίσω από το Ισραηλινό Τείχος.
Σκηνοθέτης: Nahed Awwad

The Silent Protest
(26/11)(ντοκιμαντέρ, 22’) στις 20:00

Υπόθεση: Το 1929, οι γυναίκες της Παλαιστίνης ξεκίνησαν το γυναικείο κίνημά τους. Περίπου 300 γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην Ιερουσαλήμ από όλη την Παλαιστίνη. Έκαναν μια σιωπηλή διαδήλωση μέσω μιας αυτοκινητοπομπής για να διαμαρτυρηθούν για την προκατάληψη του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή κατά των Αράβων κατά την εξέγερση του Μπουράκ. Αυτή είναι η ιστορία τους.
Σκηνοθέτης: Mahasen Nasser-Eldin

Love Theft and Other Entanglements
(26/11)(μυθοπλασίας, 90’) στις 20:30

Υπόθεση: Ένας Παλαιστίνιος κλέφτης αυτοκινήτων μπλέκει στους χειρότερους μπελάδες της ζωής του όταν αποφασίζει να κλέψει το λάθος αυτοκίνητο. Αυτό που νόμιζε ότι ήταν ένα ισραηλινό αυτοκίνητο και ένας εύκολος τρόπος για να βγάλει χρήματα μέσα στον εξαθλιωμένο προσφυγικό καταυλισμό, καταλήγει να είναι μια φοβερή κακοτυχία, όταν ανακαλύπτει έναν απαχθέντα Ισραηλινό στρατιώτη στο πορτπαγκάζ.
Σκηνοθέτης: Muayad Alayan

One Like Him
(27/11)(μυθοπλασίας, 16’) στις 20:00

Υπόθεση: Ένας Ιορδανός (Karim) πρέπει να βρει έναν τρόπο να πει στον παιδικό του φίλο και πρώτο του έρωτα (Ramzi) την αλήθεια για το τι συνέβη πριν από είκοσι χρόνια, όταν μια στιγμή άλλαξε τις ζωές και των δύο. Όταν δεν μπορεί να βρει τις λέξεις, η συζήτηση επαναλαμβάνεται και γίνεται όλο και πιο σουρεαλιστική, μέχρι που χάνει τον έλεγχο.
Σκηνοθέτης: Caitlin McLeod

Mafak (Screwdriver)
(27/11)(μυθοπλασίας, 108’) στις 20:20

Υπόθεση: Μετά από δεκαπέντε χρόνια στην φυλακή, ο Ziad αγωνίζεται να προσαρμοστεί στη σύγχρονη παλαιστινιακή ζωή ως ένας ήρωας όπως όλοι τον αποκαλούν. Αδυνατώντας να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τις παραισθήσεις, καταρρέει και αναγκάζεται να επιστρέψει εκεί που ξεκίνησαν όλα.
Σκηνοθέτης: Bassam Jarbawi

www.ertnews.gr

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος