Ένθετο Τέχνες: “Coyote, we used to be humans” του Σπ. Κουβαρά: μία μετα-ουμανιστική παράσταση χορού

Στην οδό Κορυτσάς 39 στον Βοτανικό, όπου άλλοτε λειτουργούσαν τα Πλεκτήρια- Υφαντήρια Αθηνών, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ενδιαφέρον «οικοσύστημα» στο οποίο εδώ και λίγο καιρό συνυπάρχουν αρχιτέκτονες, εικαστικοί, καλλιτέχνες των παρασταστικών τέχνων αλλά και δυο βιοτεχνίες. Εκεί, στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, όπως πλέον λέγεται, ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς και η ομάδα του, Synthesis 748 Dance Co. παρουσιάζουν το καινούργιο έργο τους, “COYOTE, we used to be humans”. Μέσω της σημειολογίας του χώρου, της εικαστικής σκηνογραφίας του Αντώνη Βολανάκη, της κίνησης, των ηλεκτρονικών ήχων του Γιώργου Κουβαρά, κατατίθεται ένας προβληματισμός για την εξέλιξη του ανθρώπου από το ζωώδες παρελθόν προς το υβριδικό, cyborg μέλλον του. Ο Σπύρος Κουβαράς μίλησε για το νέο του έργο στη Ματίνα Καλτάκη, στο EΡΤNEWS.

Δείτε ακόμα στην Ειδική Έκδοση «Τέχνες» του ΕΡΤNEWS:

-Σε εγκαταλειμμένα κτίρια του Δρομοκαΐτειου ψυχιατρικού νοσοκομείου φιλοξενείται η εξαιρετική έκθεση «Εγκλεισμοί», σε ιδέα και επιμέλεια του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Δημήτρη Τρίκα. 48  εικαστικοί δημιούργησαν έργα που συνομιλούν με την συγκινησιακά φορτισμένη ενέργεια και μνήμη των χώρων, στους οποίους έζησαν έγκλειστοι, υπό συνθήκες κάποτε απάνθρωπες, πολλές χιλιάδες ανθρώπων – αν σκεφτούμε ότι το «ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΝ Ζώρζη και Ταρσής ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΟΥ» πρωτολειτούργησε το 1887. Βέβαια το σκεπτικό της  έκθεσης αφορά κάθε λογής εγκλεισμούς, σε σωφρονιστικά ιδρύματα και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε κλειστές δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμη και στον ψηφιακό εγκλεισμό, στον οποίο έχει παραδοθεί οικειοθελώς ένα ανησυχητικά υψηλό ποσοστό ανθρώπων γύρω μας. Ο Δημήτρης Τρίκας μίλησε για αυτή την ιδιαίτερη έκθεση στη Ματίνα Καλτάκη. Περισσότερες πληροφορίες και υλικό για την έκθεση θα βρείτε στο www.egkleismoi.com

– Ένα από τα πιο απαιτητικά έργα του κλασικού μπαλετικού ρεπερτορίου, τον “Δον Κιχώτη”, σε μουσική που συνέθεσε ο Λούντβιχ Μίνκους και χορογράφησε ο Μαριύς Πετιπά το 1869 για τo Μπολσόι, παρουσιάζει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η κλασική χορογραφία  ανανεώθηκε από τον διακεκριμένο γερμανοβασιλιάνο χορογράφο και χορευτή Τιάγκο Μπορντίν. Τα ωραία σκηνικά σχεδίασε ο Γιώργος Σουγλίδης, τα κοστούμια φέρουν την υπογραφή της διάσημης πια σχεδιάστριας μόδας Μαίρης Κατράντζου, ενώ στην όψη της παράστασης συμβάλει και η animator Ειρήνη Βιανέλλη. Στις 26 και 27 Νοεμβρίου πρωταγωνιστούν δύο διεθνείς σταρ του μπαλέτου, η γεωργιανή Μάια Μακατέλι, Α΄ Χορεύτρια στο Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας, και ο Ρώσος Ντανιίλ Σίμκιν, Α΄ Χορευτής στο America Ballet Theatre και στο Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr