Κιβωτός του Κόσμου: «Φύλλο και φτερό» τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες

Μία νέα περίπτωση πιθανής σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιού από την «Κιβωτό του Κόσμου» – η τρίτη που τίθεται στο επίκεντρο των ερευνών – εξετάζεται από την Εισαγγελία Ανηλίκων. Την ίδια ώρα, η οικονομική αστυνομία κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με επίκεντρο των ερευνών τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και θυρίδες του πατέρα Αντώνιου, και των στενών συνεργατών του.

Τσουνάμι καταγγελιών 

Το βασανιστήριο της απομόνωσης ακόμη και για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες καταγγέλλει στην ΕΡΤ, ότι βίωσε πρώην φιλοξενούμενος της «Κιβωτού του Κόσμου» με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες.

«Έχω μπει δύο, τρεις φορές στην απομόνωση. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχω κάτσει είναι 3 εβδομάδες σε ένα δωμάτιο με μία καρέκλα και ένα τραπεζάκι. Δεν σε άφηνα ούτε να μιλήσεις με τα άλλα τα παιδιά. Έβγαινες μόνο για εργασία και ξανάμπαινες μέσα στο δωμάτιό σου» λέει πρώην φιλοξενούμενος στην ΕΡΤ.

Στην καταγγελία γίνεται αναφορά και για τον 19χρονο, ο οποίος έχει καταθέσει σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης σεξουαλική παρενόχληση.

«Έπαιρνε δύο συγκεκριμένα παιδιά που τους είχε δίπλα του. Πάντα το 19χρονο παιδί που το έπαιρνε από παράρτημα σε παράρτημα, τον κατέβαζε συχνά Αθήνα. Ο αδερφός μου μου έλεγε ότι είχε μείνει από απουσίες γι’ αυτόν τον λόγο, γιατί κατέβαινε συχνά από Καλαμάτα στην Αθήνα και είχε μείνει από απουσίες. Τον είχε μαζί του καθημερινά. Τον πρόσεχε. Του ζήταγε ο πάτερ να του βγάζει τα παπούτσια, να τον περιποιείται» λέει ακόμα. 

Στο μεταξύ, για προσπάθεια αποξένωσης από τα παιδιά της, καταγγέλλει μητέρα τριών παιδιών ηλικίας 13, 10 και 3 ετών τα οποία, μετά από ανώνυμη καταγγελία για παραμέληση μεταφέρθηκαν σε δομή της Αθήνας, όπου φιλοξενήθηκαν επί 8 μήνες με εισαγγελική εντολή.

Ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του πολίτη, τα παιδιά επέστρεψαν στο σπίτι τους.

«Πήγαινε η μητέρα εκεί και δεν μπορούσε να δει τα παιδιά της. Της έλεγαν ότι μπορεί να ήταν άρρωστα ή να είχαν διάφορες δραστηριότητας που δεν μπορούσαν να τη δουν. Δεν πήγαιναν στο σχολείο, καθώς επίσης ότι πείναγαν και κάποιος φορές τους έβαζαν και τιμωρίες, τιμωρίες στο θέμα του φαγητού, η μητέρα τα βρήκε αδυνατισμένα παρότι τα είχε παραδώσει σε καλή κατάσταση» λέει η συνήγορος της μητέρας, Κατερίνα Φραγκάκη.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλούν και οι καταγγελίες στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων σχετικά με τις δωρεές που αφορούσαν σε ρούχα, πολλά από τα οποία ήταν καινούργια και τα έκαιγαν ή τα πετούσαν μέσα στο ποτάμι κοντά στη δομή.

Οι εικόνες αυτές είναι γνώριμες στους κατοίκους, αφού πολύ συχνά καταγγέλλουν ότι γίνονταν μάρτυρες από δωρεές με ρούχα και τρόφιμα να καταλήγουν στα σκουπίδια.

Εισαγγελική έρευνα για τρίτη περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού 

Παράλληλα, μία νέα περίπτωση πιθανής σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικου από την «Κιβωτό του Κόσμου» -η τρίτη που τίθεται στο επίκεντρο των ερευνών- εξετάζεται από την Εισαγγελία Ανηλίκων.

Πρόκειται για ανήλικους τα ονόματα των οποίων αναφέρθηκαν μέσα από μαρτυρίες στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

Ήδη γίνεται προσπάθεια να πειστούν τα παιδιά προκειμένου να λύσουν τη σιωπή τους , να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να μιλήσουν για όσα έχουν βιώσει.

Δυο πρώην εργαζόμενοι παιδαγωγοί στη δομή πέρασαν χθες (24/11) το κατώφλι της Εισαγγελίας ανεβάζοντας τον αριθμό των μαρτύρων στους δώδεκα.

Οι εισαγγελείς ανηλίκων, που χειρίζονται την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν τους απόρρητους φακέλους παιδιών που φέρονται να έχουν καταγγείλει κακοποίηση αλλά και εκείνων που υπάρχει υποψία ότι πιθανώς έχουν κακοποιηθεί.

Παράλληλα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί φέρονται να αναζητούν στοιχεία για κακοποιητικές συμπεριφορές και μέσα από τις απόρρητες αναφορές κοινωνικών λειτουργών.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσωπα από το περιβάλλον του πατέρα Αντώνιου με αφορμή τις αναφορές ότι είναι άφαντός επικοινώνησαν με την Εισαγγελία ενημερώνοντας πως ο ιερέας είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης όποτε του ζητηθεί.

Σαρωτικές έρευνες στην «Κιβωτό»

Η οικονομική αστυνομία εξετάζει εξονυχιστικά τα οικονομικά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με επίκεντρο των ερευνών τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και θυρίδες του πατέρα Αντώνιου και των στενών του συνεργατών.

Ήδη από τρία έμπειρα στελέχη της Αρχής μελετώνται τα πρώτα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών για δέκα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης στη δομή, αλλά και στενούς συγγενείς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής από τον έλεγχο, έχουν εντοπιστεί 2 εκ. ευρώ της Κιβωτού τα οποία διαχειρίζονταν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

Και οι δύο ήταν διαχειριστές επίσης σε μία τουλάχιστον θυρίδα, στην οποία, μετά το άκουσμα των καταγγελιών, φέρεται να πήγε η πρεσβυτέρα προκειμένου να μεταφέρει τα χρήματα που υπήρχαν σε άλλη θυρίδα που άνοιξε.

Με επείγουσα παραγγελία της Αρχής, θα διακριβωθεί αν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί και στο εξωτερικό οπότε και θα ζητηθούν στοιχεία για τις κινήσεις τους.

Παράλληλα, θα διαπιστωθούν άμεσα τα ακίνητα που διαθέτει η Κιβωτός αλλά και τα πρόσωπα που έχουν «κομβικά» καθήκοντα στη δομή προκειμένου να εξακριβωθεί εάν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως εάν προκύπτουν υπόνοιες για τυχόν παρανομίες, θα διατάσσεται η δέσμευση των ακινήτων των προσώπων αυτών.

Από την αρχή της λειτουργίας της μέχρι και σήμερα από χορηγίες φέρονται να μπήκαν στα ταμεία της ΜΚΟ πάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως τα μεγαλύτερα ποσά φέρονται να δόθηκαν από το 2014 – 2015 και μετά, όταν η «Κιβωτός» άρχισε να γίνεται γνωστή.

Στους Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, έχουν υποχρέωση να δηλώνουν και τα έσοδα και τα έξοδα, έχουν κανονικά ΑΦΜ, και ο οργανισμός οφείλει να κάνει φορολογική δήλωση, όμως έχουν μικρότερη φορολογία. Ο έλεγχος επικεντρώνεται εάν τηρήθηκε η διαδικασία των δαπανών ή ένα μπήκαν και χρήματα απευθείας στους λογαριασμούς.

Η έρευνα αφορά και την μισθοδοσία των 150 περίπου εργαζομένων, πόσα χρήματα δηλαδή κατέληγαν σε αυτούς.

Ο πατέρας Αντώνιος έχει ήδη προχωρήσει σε διορισμό συνηγόρων, σύμφωνα με την ΕΡΤ,  δίνοντας ήδη εντολή εκπροσώπησής του στους ποινικολόγους Θρασύβουλο Κονταξή, Αναστάσιο Τριανταφύλλου και Γιάννη Κώτσο. Ο πατέρας Αντώνιος φιλοξενείται σε σπίτι στελέχους της δομής, ενώ σύμφωνα με το περιβάλλον του φέρεται να δηλώνει πως «δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;».

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Ντίνα Τσουκαλά, Κώστας Στάμου, Βασίλης Σιώμος, Σοφία Πατραμάνη, Κώστας Γαζούλης, Ελένη Μπουγά

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση