Τρεις Βρετανοί – νέοι αστροναύτες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Τρία άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) μετά από μια αυστηρή διαδικασία επιλογής του Διαστημικού Οργανισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και του ESA που ανακοινώθηκε στο Παρίσι την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου.

Η Rosemary Coogan επιλέχθηκε από την ESA ως η τρίτη αστροναύτης του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον Tim Peake και την Helen Sharman, ενώ ο πρώην Παραολυμπιονίκης John McFall γίνεται ο πρώτος αστροναύτης με σωματική αναπηρία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

credit UK Space Agency

Επίσης η Meganne Christian ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαδικασία επιλογής αστροναυτών και θα γίνει μέλος του ESA Astronaut Reserve.

Είναι από τους πρώτους αστροναύτες που επελέγησαν από την ESA από το 2009. Περισσότερα από 22.500 άτομα υπέβαλαν αίτηση στο κάλεσμα για νέους αστροναύτες, που ξεκίνησε πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 2.000 από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ 257 άτομα υπέβαλαν αίτηση στην πρόσκληση για αστροναύτες με σωματική αναπηρία.

Η ανακοίνωση έγινε στο τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών της ESA στο Παρίσι, όπου η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου δέσμευσε χρηματοδότηση ύψους 1,84 δισεκατομμυρίων λιρών για νέες αποστολές και προγράμματα.

Ανταπόκριση Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr