Βουλγαρική πρόταση για αναβίωση του σχεδίου για πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Η αναβίωση του σχεδίου δημιουργίας πετρελαιαγωγού που θα ενώνει την Αλεξανδρούπολη με το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς προτάθηκε επισήμως από τη βουλγαρική πλευρά κατά τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τους ομολόγους του από την Ιταλία την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και το Κόσσοβο, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/11.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αλλά και στη συνέχεια δημοσίως ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Rosen Hristov, πρότεινε και επισήμως στον Έλληνα υπουργό την αναβίωση στου σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, αυτή τη φορά με αντίστροφη ροή, δηλαδή από την Αλεξανδρούπολη προς το Μπουργκάς.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές δεν είναι η πρώτη φορά που ετέθη το θέμα από τη βουλγαρική πλευρά, αλλά οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη και αρχικό στάδιο.
Το σχέδιο είχε ανασταλεί το 2011 όταν η Βουλγαρία ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή της.

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά και η Βουλγαρία έχει δυο χρόνια μπροστά της για να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό είναι ο ένας από τους λόγους της βουλγαρικής πρότασης αφού η χώρα αναζητεί εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας και ο δεύτερος λόγος είναι η κατακόρυφη αύξηση των τελών διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου.

Όπως δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ τα τέλη διέλευσης από τα Στενά έχουν πενταπλασιαστεί, φτάνοντας πλέον σε δυσθεώρητα επίπεδα και καθιστώντας ολοένα και πιο ακριβή τη χρήση τους από τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο. Πρόσθεσε επίσης ότι ένας αγωγός από την Αλεξανδρούπολη στο Μπουργκάς, πέραν του by pass στα Στενά του Βοσπόρου, έχει μεγάλη σημασία για το ΝΑΤΟ.

Το σχέδιο γίνεται θετικά αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Πηγές του ΥΠΕΝ δήλωσαν σχετικά ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση των δυο χωρών να ξεκινήσουν ουσιαστικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις σημειώνοντας πως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κίνητρα για επανέναρξη των συνομιλιών έχουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία.

«Είμαστε πολύ θετικοί, καθώς η αναβίωση του αγωγού ενισχύει σημαντικά τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή» τόνιζαν οι ίδιες πηγές υπενθυμίζοντας τη συνεργασία τόσο στον IGB όσο και στο FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Ρεπορτάζ: Πηνελόπη Μητρούλια

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση