Ένθετο Οικονομία: Καλάθι του νοικοκυριού – Οι τιμές των προϊόντων

Πραγματικότητα αποτελεί πλέον το Καλάθι του Νοικοκυριού. Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές – Μάχη των σούπερ μάρκετ προκειμένου να παρουσιάσουν τη σωστή σύνθεση των προϊόντα. Mε αγαθά ιδιωτικής ετικέτας αλλά και επώνυμα έκανε πρεμιέρα το «καλάθι του νοικοκυριού» σε μία προσπάθεια  συγκράτησης των τιμών σε βασικά αγαθά που κρίνονται απαραίτητα για τη διαβίωση των καταναλωτών. Μάλιστα η μεγάλη επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα e-katanalotis είχε ως αποτέλεσμα να «πέσει» και να παρατηρούνται μικροπροβλήματα στην είσοδο των καταναλωτών. Από την Πέμπτη θα ξεκινήσει η λειτουργία της ειδικής εφαρμογής και στα κινητά τηλέφωνα.

Και ενώ ήδη 12 αλυσίδες έχουν καθορίσει τα προϊόντα τα οποία θα πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με άλλα, το υπουργείο Ανάπτυξης ήδη επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός υποκαλαθιού για ειδικές κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας οι οποίοι χρειάζεται να ακολουθούν ειδική διατροφή.  Στο μεταξύ την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης θα έχει συνάντηση και με την ομοσπονδία καταστηματαρχών κρεοπωλών. Στα αιτήματα τους περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός αντίστοιχου καλαθιού με αυτό του νοικοκυριού.

Στις ΗΠΑ είναι στραμμένα τα βλέμματα με την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα να ανακοινώνει μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων, την πέμπτη κατά σειρά. Ωστόσο οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό πριν κλείσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο, οπότε και εκτιμάται ότι τα επιτόκια θα έχουν αυξηθεί στο 4,75% με 5% από 0,25% που ήταν το Μάρτιο του 2022.

H επανέναρξη της λειτουργίας του μηχανισμού των συμφωνιών για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας οδήγησε σε απότομη πτώση της τιμής του σιταριού μετά τα υψηλά 3 εβδομάδων της Τρίτης.

Πάνω από τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα κινείται η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Παρά τη μικρή άνοδο που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, η τιμή του φυσικού αερίου είναι σχεδόν στο 1/3 αυτής του Αυγούστου που είχε φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 339 ευρώ. Ωστόσο είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι που ανέρχονταν στα 65 ευρώ.

Πριν τις γιορτές αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων σε 2,3 εκατ. δικαιούχους. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα δεν θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση