Ο Λουί Γκαρέλ είναι και αθώος και η σκιά του Καραβάτζιο

Το ξεκαρδιστικό «Αθώος», σαν σύγχρονη απόδοση κωμωδίας του Μαριβώ, γεμάτη φαρσικά στοιχεία, σωματική κωμωδία, βρετανική ειρωνεία, ύφος Γούντι Άλεν και κομψές καταδιώξεις αλά Ζυλ Ντασέν, ήταν μια ακόμα επιβεβαίωση ότι ο Λουί Γκαρέλ μπροστά και πίσω από την κάμερα συναισθάνεται τον ρυθμό, την ανάγκη σκηνικής οικονομίας και τη σημασία του να τσαλακώνεται.

Με μουσικές επιλογές ως επί το πλείστον γαλλικές και προηγουμένων ετών, κάνει ένα εκ βαθέων σχόλιο για την αθωότητα, το σωφρονιστικό σύστημα, τους απελπισμένους ερωτευμένους, την οικογένεια. Υποδύεται τον γιό μιας ώριμης γυναίκας που αποφασίζει να παραιτηθεί από τη μεγάλη αγάπη της, τη σκηνοθεσία (εργάζεται σε φυλακές ως ένα είδος δραματοθεραπεύτριας) για μια ακόμα μεγαλύτερη, έναν ληστή που σύντομα θα αποφυλακιστεί. Έχοντας αναλάβει τον ρόλο του καλού παιδιού, του εξομολογητή αλλά και του αδελφού/πατέρα στη μητέρα και την κολλητή του φίλη, θα αντιμετωπίσει ένα προσωπικό δίλημμα: ζεις με τους κανόνες για την ηρεμία σου ή με το ρίσκο για την αγάπη;

Στο εξαιρετικά φλύαρο «Η Σκιά του Καραβάτζιο» υποδύεται τον άνθρωπο που καταδίωξε μέχρις εσχάτων τον διαπρεπή -και έκφυλο- καλλιτέχνη, ο οποίος αγιοποίησε τους καθημερινούς έκλυτους της τότε Ιταλικής κοινωνίας. Ο Λουί Γκαρέλ καταφέρνει και στην Ιταλική γλώσσα να υποδυθεί επιτυχώς έναν σκοτεινό χαρακτήρα που, ως εκπρόσωπος της εκκλησιαστικής δύναμης, είχε θορυβηθεί από την αγιοποίηση εκδιδόμενων γυναικών και ομοφυλόφιλων αγοριών γεμάτων λαγνεία στις αγιογραφίες του.

Η ταινία, καταδικασμένη σε έναν ανεξέλεγκτο βερμπαλισμό συναισθημάτων και εικόνας, προδίδεται μέσα στην προσπάθεια της να αναπαράγει λεπτομέρειες, να καθαγιάσει την εικόνα του καλλιτέχνη και να δικαιολογήσει την εκκλησία. Όλα αυτά, σε επανεκτιμωμένους καμβάδες που «πουλάει» στον θεατή ως πρωτότυπο. Σκύλος χορτάτος και πίτα ολόκληρη όμως δεν παίζει σε προσωπικότητες που φωτίζονται μέσα στο σκότος και τη διαφορετικότητά τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μας μίλησε και για τις δύο ταινίες του στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ της Ρώμης.

#RoFF17

www.ertnews.gr

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος