Ένθετο Οικονομία: Το “μάτι” του Τειρεσία στην υπηρεσία του επιχειρείν

Αντιμέτωποι με μία ακόμα αύξηση επιτοκίων, την τρίτη μέσα σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων μηνών, βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών αλλά και επιχειρηματικών δανείων.

Toν κίνδυνο για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης στο τέλος του 2022 και στις αρχές του 2023 επεσήμανε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου οπότε και ανακοινώθηκε η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Η ίδια μίλησε για αύξηση των πιθανοτήτων ύφεσης στην οικονομία και υπογράμμισε πως η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα συνεχιστεί καθώς όπως είπε «έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε».

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Οικονομία του ERTNEWS

Το «μάτι» του Τειρεσία στην υπηρεσία του «Επιχειρείν». Η πλατφόρμα check και ο ρόλος της στην ολοκλήρωση μια επένδυσης ή επιχειρηματικής συμφωνίας. Δείκτης πιστωτικού κινδύνου ή, αλλιώς, βαθμός αφερεγγυότητας μιας εταιρίας.

Μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ , οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το οικονομικό προφίλ των υποψήφιων συνεργατών τους και να μετρούν τις πιθανότητες να ζημιωθούν από ακάλυπτες επιταγές ή απλήρωτες συναλλαγματικές μέσα στο επόμενο 12μηνο. Οι λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούν αυτές οι δύο πλατφόρμες, στο ρεπορτάζ του Άκη Αθανασόπουλου.

Συνεχίστηκε το Σεπτέμβριο η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε μια προσπάθεια να ξεφουσκώσουν τους λογαριασμούς τους.

Με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, (ΚΑΡΤΑ 1) για τρίτο συνεχόμενο μήνα, η ζήτηση για ενέργεια μειώθηκε κατά 5,55% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στο δίκτυο της χαμηλής και μέσης τάσης η μείωση της κατανάλωσης έφτασε στο 3,98%, όταν τον Αύγουστο ξεπέρασε το 13%. Αρνητικά κινήθηκε και η υψηλή τάση επίσης (-4,25%). Όπως φαίνεται, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας για να εξοικονομήσουν δαπάνες.

Τις πρώτες, μικρές αυξήσεις αναμένεται να δουν ήδη από τον επόμενο μήνα οι καταθέτες καθώς το επιτόκιο, με βάση και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, διαμορφώνεται στο 1,5% από 0,75%. Ποσοστό το οποίο οι τράπεζες κατανοούν πως δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν , επιβραβεύοντας τους πελάτες τους.

Παρουσίαση: Ραλλού Αλεξοπούλου

 

www.ertnews.gr

Μαρία Νικολαΐδου

Αφήστε μια απάντηση