Μαθήματα Κινηματογράφου στη Ρώμη υπό την αιγίδα της UNESCO

H ετήσια εκδήλωση «Ημέρες Κινηματογράφου» (Cinedays) πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Teatro Studio Borgna (Auditorium Parco della Musica Ennio Morricone).

Η φετινή εκδήλωση επικεντρώνεται στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την επιστήμη, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την επικοινωνία. Η εκδήλωση, με τίτλο «Τόπος στη νεανική ματιά: ο ρόλος της επόμενης γενιάς στην ανάπτυξη του δημιουργικού τομέα», στρέφει την προσοχή της στους νέους, οι οποίοι αποτελούν την κινητήρια δύναμη του δημιουργικού τομέα αλλά και της οικονομίας. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο όραμα σε δημιουργική δράση που καταπιάνεται με το μέλλον θα πρέπει να αναγνωρίζει τους νέους ως παράγοντες και προωθητές της αλλαγής, του κοινωνικού μετασχηματισμού, της ειρήνης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι μία από τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες / προσφορά στη μάθηση και Κατάρτιση αλλά και την ενίσχυση της γνώσης, των πολιτιστικών δεξιοτήτων, του διαπολιτισμικού διαλόγου και της πολυμορφίας. Θέτει κυρίαρχο ερώτημα το ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβουμε στη διαδικασία εκπαίδευσης και εμπλοκής των νέων ώστε να είναι ουσιαστικά δημιουργικοί καθώς και το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερα εργαλεία και πολιτικές για την επόμενη γενιά και να εγγυηθούμε τη συστηματική ενσωμάτωση των προοπτικών των νέων στις πολιτικές λήψης αποφάσεων. Στην ουσία αυτό το πρόγραμμα προτείνει τρόπους για να συμβάλουμε στην οικοδόμηση του μέλλοντος που θέλουν οι νέου… και τους αξίζει.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Κινηματογράφου», οι φορείς Rome City of Film και το Associazione Italiana Giovani per l’Unesco παρουσίασαν μια ταινία μικρού μήκους, με τίτλο Pétalos, σε σκηνοθεσία Alessandra Pescetta μαζί με τους μαθητές του Caravaggio Art High School της Ρώμης, που έγινε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «La mia scuola creativa» (Το Δημιουργικό μου σχολείο).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με φυσική παρουσία αλλά και με ψηφιακά μέσα οι Gian Luca Farinelli (Πρόεδρος του ιδρύματος Κινηματογράφου για τη Ρώμη), Cristina Priarone (η Γενική Διευθύντρια της Επιτροπής Κινηματογράφου «Roma Lazio»), ο Giorgio Gosetti (σκηνοθέτης από το «Casa del Cinema»). Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι: Alessandra Pescetta (σκηνοθέτης), Vittorio Salmoni (Συντονιστής της «UNESCO Creative Cities» στην Ιταλία), Susanna Clemente (Associazione Italiana Giovani per l’unesco), η Maud Boissac (επικεφαλής Πολιτιστικών Υποθέσεων, Cannes UNESCO City of Film) αλλά και ο Lucio Argano (Υπεύθυνος προγράμματος). Ηχογραφημένα μηνύματα εστάλησαν από τους: Denise Bax (Γραμματέας του δικτύου δημιουργικών πόλεων της UNESCO), Andrea Bortolamasi (σύμβουλος για πολιτικές πολιτισμού και Νεολαίας, Modena UNESCO Creative City for Media Arts), η UNESCO της Μπολόνια και το τμήμα Creative City for Music, Daniele Vimini (σύμβουλος, Pesaro UNESCO Creative City for Music) και τέλος Anika KIM (εκπροσωπώντας την UNESCO από του Μπουσάν).

www.ertnews.gr

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος