M. Τσικρικά στο Πρώτο για την αιθαλομίχλη: Πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ καλά αν θα ξανανάψουμε το τζάκι μας (audio)

Το λάθος που κάνουμε όταν ανάβουμε τζάκι αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το άναμμά του στην υγεία μας, ανέλυσε η πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Μάτα Τσικρικά, , μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Η Ελλάδα έχει περίπου 9 μήνες ήλιο. Οπότε θα πρέπει να το σκεφτούμε πάρα πολύ για να ξανανάψουμε το τζάκι. Σκεφτόμαστε πάρα πολύ την εξωτερική ρύπανση. Θα πρέπει να σκεφτούμε και την εσωτερική ρύπανση. Τα τοξικά σωματίδια που προέρχονται από το άναμμα του, συγκεντρώνονται στο εσωτερικό των σπιτιών μας επικάθονται στα αντικείμενα και πολλές φορές έχουν αποδειχτεί πολύ καρκινογόνα», δήλωσε η κ. Τσικρικά.

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, δήλωσε ότι δεν πρέπει να καίμε οτιδήποτε βρούμε στο τζάκι, στην προσπάθεια να βρούμε οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης, διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ανώτερο αλλά και στο κατώτερο αναπνευστικό, δημιουργώντας βήχα, δυσφορία, αλλά ακόμα και ένα αίσθημα δύσπνοιας.


«Πρέπει τα τζάκια μας να τα συντηρούμε με τις κατάλληλες προδιαγραφές και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ο καλός τρόπος εξαερισμού και συντήρησης συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση του τζακιού θερμοκρασιακά αλλά και στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον. Επιπλέον,τα ξύλα που χρησιμοποιούμε για την καύση θα πρέπει να είναι ξερά και χωρίς υγρασία. Αν το ξύλο είναι υγρό παράγει περισσότερα σωματίδια» , τόνισε η κ. Τσικρικά.

Τέλος, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα,την ανάγκη να μην επαναλαμβάνονται φαινόμενα αιθαλομίχλης και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο φιλικές στο περιβάλλον ενεργειακές πηγές θέρμανσης.

www.ertnews.gr

Σπύρος Σερέτης

Αφήστε μια απάντηση