ΔΝΤ: Ανεβάζει στο 5,2% τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη στο 2022, προσγείωση στο 1,8% το 2023

* Γράφει ο Γιάννης Αγουρίδης

Σε αναθεώρηση -επί τα βελτίω- της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διατηρώντας την πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, την ίδια στιγμή διπλασιάζει την πρόβλεψή του για τον φετινό πληθωρισμό, ενώ «ψαλιδίζει» την εκτίμησή του για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023. Επιπλέον, το Ταμείο «βλέπει» αισθητή μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2021, ενώ εκτιμά ότι θα διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλαλγών.

Στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook –WEO), το ΔΝΤ «ανεβάζει» τον πήχη για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 5,2% το 2022 από 3,5% στην προηγούμενη έκθεση. Παράλληλα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη δε θα είναι 2,6% το 2023, όπως εκτιμούσε πριν από 6 μήνες, αλλά θα «πέσει» στο 1,8%. Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική πρόβλεψη εντός του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή κάνει λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 5,3% φέτος, η οποία προσγειώνεται στο 2,1%. του χρόνου.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση

Το «ράλι» του πληθωρισμού

Την ίδια στιγμή το Ταμείο προχωρά σε αρνητική αναθεώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, εξαιτίας του «ράλι» τιμών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα αυξηθεί φέτος κατά 9,2%, ενώ του χρόνου θα «χαμηλώσει» στο 3,2%. Στην προ εξαμήνου εκτίμησή του το ΔΝΤ προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί φέτος στην Ελλάδα κοντά στο 4,5% στην Ελλάδα. Για το 2023 το Ταμείο «έβλεπε» τον πληθωρισμό να υποχωρεί ραγδαία στο 1,3%. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα «κάτσει» στο 9,1% φέτος, ενώ του χρόνου θα κινηθεί κοντά στο 3,1%. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση και τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη στο 9μηνο στο 10,1%, ενώ δεν προβλέπεται κάποια αποκλιμάκωση μέχρι το τέλος του έτους.

Σε πτώση η ανεργία

Στο μέτωπο της ανεργίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι θα «πέσει» από το 15% το 2021 σε 12,6% φέτος και 12,2% το 2023. Πριν, εκτιμούσε ότι θα διαμορφωνόταν στο 12,9% φέτος και 12,4% το 2023. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ανεργία της τάξης του 12,9% για φέτος και 12,6% για την επόμενη χρονιά.

Επίσης, το Ταμείο αποτυπώνει το ότι θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το 2023, φτάνοντας στο 6,3% του ΑΕΠ το 2023, από 6,7% το 2022.

Όπως προκύπτει, οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ βρίσκονται πολύ κοντά σε εκείνες της κυβέρνησης, την ώρα που και άλλοι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι θα υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη για φέτος. Για παράδειγμα, υπενθυμίζεται ότι οι αναλυτές της Moody’s προβλέπουν ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 5,3% για το 2022, λόγω των καλών επιδόσεων σε τουρισμό, εσωτερική κατανάλωση και επενδύσεις.

Οι προβλέψεις οίκων

Ωστόσο, τίθενται ζητήματα σε σχέση με το τι θα γίνει το επόμενο έτος. Η Moody’s εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα πατήσει «φρένο» το 2023 και θα διαμορφωθεί στο 1,8%, καθώς οι εκρηκτικές τιμές ενέργειας θα ωθήσουν συνολικά τις τιμές των αγαθών υψηλότερα, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια θα θέσουν εμπόδια στις επενδύσεις. Μεσοπρόθεσμα βλέπουν τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι κοντά στο 1,2%.

Την ίδια στιγμή, ύφεση στην Ελλάδα το 2023 βλέπει και η DZ Bank, μετά τις ING και Fitch. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση, υποβαθμίζει σημαντικά την εκτίμησή της για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το επόμενο έτος και, από 3,9% ανάπτυξη που ανέμενε πριν, πλέον εκτιμά ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,7%, έπειτα από «εκρηκτική» ανάπτυξη της τάξης του 6,9% φέτος.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι κατά την περασμένη Παρασκευή η Fitch έγινε ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά πλέον ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε ύφεση το 2023, εκτιμώντας συρρίκνωση 0,2% του ΑΕΠ, ενώ αντίστοιχη (0,2%) ήταν και η εκτίμηση της ING (για φέτος «βλέπει» ανάπτυξη κατά 5,5%) μία ημέρα νωρίτερα.

Πηγή: ot.gr

Αφήστε μια απάντηση