Ένθετο “Οικονομία”: Αλλαγή σκηνικού στην αγορά ενέργειας

Συνεχείς ανακατατάξεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας. Το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 17% από τις αρχές του μήνα, ενώ αντίστροφη πορεία ακολουθεί η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία υποχωρεί κατά 43%.

Xωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,2% φέτος και μόλις 1,8% του χρόνου, ποσοστά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από την άλλη, ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 9,2% το 2022 για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023.

Από τη Δευτέρα είχε αρχίσει να φαίνεται στα πρατήρια, ωστόσο το νέο δελτίο τιμών του πετρελαίου κίνησης έδειξε ότι έρχεται και νέα μεγάλη αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του μήνα η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει αυξηθεί κατά 20%.

Αυξήσεις θα λάβει το 94,6% των συνταξιούχων καθώς υλοποιούνται σταδιακά από τα τέλη του 2022 τα μέτρα που θα βελτιώσουν το εισόδημα των συνταξιούχων, μάλιστα για έναν στους δύο τα ποσά ισοδυναμούν με μία επιπλέον σύνταξη τον χρόνο.

Νέα προϊόντα θα μπαίνουν στο καλάθι του νοικοκυριού κάθε 15 μέρες. Ο γενικός γραμματέας εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενημερώνονται οι καταναλωτές είτε με αναρτημένο κατάλογο μέσα στα σούπερ μάρκετ είτε ακόμα και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση