Χαμός με κέρματα των 100 δραχμών και το αστέρι της Βεργίνας: Πόσο πωλούνται

Πόσο πωλούνται οι 100 δραχμές και το αστέρι της Βεργίνας;

Ένας μικρός πανικός προκλήθηκε στο ελληνικό διαδίκτυο όταν κυκλοφόρησε από ορισμένα blogs η «είδηση», πως τα κέρματα των 100 δραχμών μπορούν να πωληθούν μέχρι και για 5.000 ευρώ το ένα.

Όπως αναφέρεται στα εν λόγω δημοσιεύματα εκτιμάται ότι η «τιμή του νομίσματος 100 δραχμών» κυμαίνεται περίπου στα 50 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, το κέρμα με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το αστέρι της Βεργίνας αγγίζει για τους συλλέκτες ακόμα και τα 6.500 ευρώ.

Πολλοί πολίτες που διέθεταν κέρματα των 100 δραχμών άρχισαν να τα «βγάζουν» στο διαδίκτυο για να επιχειρήσουν την ανταλλαγή τους έναντι μεγάλων ποσών σε ευρώ. Την ίδια ώρα όμως στο ebay τα κέρματα των 100 δραχμών πωλούνται έναντι ενός ευρώ μόλις.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Ποδαράς ( greekcoins.gr), ειδικός εκτιμητής επί των ελληνικών νομισμάτων, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star, υπάρχουν πράγματι κάποια συλλεκτικά νομίσματα μεγάλης αξίας, όμως αυτά δεν βρίσκονται στα χέρια των πολιτών.

«Έχουν βρεθεί κάποια ελάχιστα κομμάτια, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτά που έχει ο κόσμος στα χέρια του», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Τα νομίσματα σαν τα παραπάνω εικονιζόμενα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο «έχουν ελάχιστη αξία έως καθόλου», δήλωσε ο κ. Ποδαράς, προσθέτοντας πως αξίζουν «αντικειμενικά, δύο ευρώ το κιλό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε ακυκλοφόρητες καταστάσεις ή σε μασούρια της Τραπέζης Ελλάδος έχουν κάποια συλλεκτική αξία. Του 2000 κάνουν περίπου 2 ευρώ το κομμάτι, του 1990, 1992 & 1994 περίπου 4 με 5 ευρώ το κομμάτι, ενώ του 1998 -που θεωρούνται τα «δύσκολα»- κάνουν περίπου 15 ευρώ το κομμάτι.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και νομίσματα των 100 δραχμών, με τον Μέγα Αλέξανδρο που κοστίζουν 3.000 ευρώ το ένα. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα, μάλλον η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς ούτε καν τα έχει δει.

«Με χρονολογία κοπής 1990 είναι γνωστά περίπου 15 κομμάτια που έχουν κοπεί σε PROOF κατάσταση και κάνουν περίπου 3.000 ευρώ το καθένα. Αυτά όμως βρίσκονται σε χέρια συλλεκτών και όχι στα βαζάκια του κόσμου!» υπογραμμίζει ο κ. Ποδαράς.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Αφήστε μια απάντηση