Ανακοίνωση ΜΕΤΑδρασης σχετικά με τη διερμηνεία στην Υπηρεσία Ασύλου

Την περασμένη εβδομάδα, η ΜΕΤΑδραση ενημερώθηκε επισήμως για τη μη παράταση της σύμβασης παροχής διερμηνείας στην Υπηρεσία Ασύλου και έτσι η Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ήταν η τελευταία ημέρα παροχής διερμηνείας στην Υπηρεσία μετά από δέκα συνεχή χρόνια.

Όπως γράφει στην ανακοίνωσή της:

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, όπου προκρίνεται ως πρώτος ανάδοχος η ισπανική κερδοσκοπική εταιρεία Seprotec και η ΜΕΤΑδραση ως δεύτερη και παρά την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγε η ΜΕΤΑδραση τον Αύγουστο του 2022, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ακόμα σημαντικός χρόνος για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Οι εξελίξεις αυτές, δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία για αναπόφευκτες καθυστερήσεις στην καταγραφή των αιτημάτων ασύλου και αναβολές συνεντεύξεων των εν δυνάμει δικαιούχων διεθνούς προστασίας προγραμματισμένων για το 2022, στο 2023, αφού υπολογίζεται ότι η έναρξη της νέας σύμβασης δεν θα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

Για δώδεκα συνεχόμενα χρόνια, από την ίδρυσή της, η ΜΕΤΑδραση προσπάθησε να συμβάλει με συνέπεια και επαγγελματισμό στο εικοσαετές πρόβλημα της διερμηνείας στην χώρα μας που χαρακτηριζόταν από σημαντικές ελλείψεις και κρούσματα διαφθοράς. Δημιούργησε ένα πλαίσιο επιλογής, εκπαίδευσης και αξιολόγησης των διερμηνέων και ανέδειξε τη σημαντικότητα του ρόλου του διερμηνέα και της ποιοτικής διερμηνείας στο μεταναστευτικό. Ειδικότερα, από την ίδρυση της Υπηρεσίας Ασύλου το 2013 επί Υπουργείας του κου Δένδια και με Γενική διευθύντρια την κα Σταυροπούλου, η ΜΕΤΑδραση στάθηκε έως σήμερα αρωγός σε κάθε προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης της διαδικασίας ασύλου.

Δυστυχώς, η εν λόγω εξέλιξη μας οδήγησε αναγκαστικά στη διακοπή της συνεργασίας 160 εκπαιδευμένων, έμπειρων και αφοσιωμένων διερμηνέων και στελεχών μας για τα οποία συνεχίζεται η προσπάθεια επανένταξής τους στη ΜΕΤΑδραση.

Η ΜΕΤΑδραση συνεχίζει την παροχή διερμηνείας στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες, διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις με τις ίδιες αρχές και αξίες και είναι έτοιμη, όπως πάντα, να συμβάλει με τις δυνάμεις της σε όποιες επείγουσες ανάγκες προκύψουν σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο.

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα στελέχη της Υπηρεσίας Ασύλου ανά την Ελλάδα για την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για τα υποστηρικτικά και συγκινητικά μηνύματά τους την τελευταία ημέρα πριν την αποχώρησή μας από την Υπηρεσία Ασύλου.

www.ertnews.gr

Δάφνη Σκαλιώνη

Αφήστε μια απάντηση