Φον ντερ Λάιεν για Ρωσία στο Athens Democracy Forum: Ένα απολυταρχικό καθεστώς επιτίθεται και πάλι στη Δημοκρατία

«Είναι καθήκον της γενιάς μας να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας γιατί αγωνίζεται να καθορίσει το μέλλον της» και θα τη βοηθήσουμε «πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά» γιατί οι Ουκρανοί «έχουν στην καρδιά και στο μυαλό τους την Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της στο 10ο Athens Democracy Forum.

Η πρόεδρος έκανε παράλληλα έκκληση για ενότητα και αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων πολιτών, λέγοντας: «Όλοι δοκιμαζόμαστε σήμερα με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τον εκβιασμό που κάνει στην ενέργεια, αλλά πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι. Καθένας από μας είναι μέρος της αντίστασης και της προστασίας του μέλλοντός μας».

Ξεκινώντας την ομιλία της από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ελληνική Συμμαχία νίκησε έναν πολύ ισχυρότερο εχθρό στη Σαλαμίνα. Ο αυταρχισμός έχασε και η δημοκρατία επικράτησε, γιατί οι Έλληνες πολεμούσαν για την ελευθερία τους.

Κάνοντας την αντιστοιχία στο σήμερα, είπε ότι στον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας η δημοκρατία πάλι θα νικήσει, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πολλοί στην Ευρώπη έχουν υποτιμήσει τις απειλές εντός και εκτός των συνόρων μας», γιατί μετά από 70 χρόνια αδιάλειπτης δημοκρατίας και ειρήνης στην Ευρώπη, «πολλοί πιστέψαμε ότι θα συνεχίσουμε με ελευθερία και ειρηνική συνεργασία και θεωρήσαμε τη δημοκρατία δεδομένη».

Επειδή όμως η δημοκρατία δεν προχωράει σε ευθεία γραμμή αλλά έχει πισωγυρίσματα, «είναι καθήκον κάθε γενιάς να αγωνίζεται για τη δημοκρατία. Είναι καθήκον της γενιάς μας να βοηθήσει την Ουκρανία, γιατί αγωνίζονται να καθορίσουν το μέλλον τους. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τη δημοκρατία από τον ρωσικό εκβιασμό και τον αυταρχισμό, και είναι καθήκον μας να ενισχύσουμε όλες τις δημοκρατίες».

Επιστρέφοντας διαρκώς στην αθηναϊκή δημοκρατία, σημείωσε ότι πρέπει να μας εμπνέει. «Η ιδέα ότι είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο, η ιδέα ότι η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδες δικαίωμα, είναι το αθάνατο δώρο που έκανε η Ελλάδα στον κόσμο».

Επεσήμανε ωστόσο τη μειονεκτική θέση των γυναικών στην αρχαία Ελλάδα, οι οποίες δεν είχαν δικαίωμα να μιλήσουν και να ψηφίσουν και αυτό «πήρε χιλιάδες χρόνια για να γίνει». Ακόμη και σήμερα αγωνίζονται για ίση αμοιβή έναντι ίσης εργασίας, ίσες ευθύνες και ίσα δικαιώματα, ίση πρόσβαση στην εξουσία, στην πολιτική, στην επιχειρηματικότητα. «Η δημοκρατία πάντα αλλάζει, δεν είναι τέλεια, αλλά τελειοποιείται».

Αποκρούοντας τις αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ, επειδή «η δημοκρατία της είναι πολύ νεαρή», είπε ότι σε λίγα χρόνια έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν επί δεκαετίες, και το ίδιο συμβαίνει και με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και τη Γεωργία, που θέλουν να έρθουν μαζί μας. «Ο αέρας της αλλαγής πνέει στην ήπειρό μας».

Η κα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε και τις αδυναμίες που υπάρχουν ακόμη εντός της ΕΕ, λέγοντας ότι αν και «η Ευρώπη οικοδομήθηκε με την υπόσχεση για ενότητα και διαφορετικότητα, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός δεν έχουν εξαλειφθεί. Δεν είναι σεβαστές όλες οι μειονότητες».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και για την έλλειψη σεβασμού στο κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, καθώς και για σοβαρές ανησυχίες για διαφθορά. «Όλα αυτά είναι εναντίον των συνθηκών και των αξιών μας και της δημοκρατίας».

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης και στις «νέες απειλές», όπως είναι η παραπληροφόρηση, η ανάμειξη στις εκλογές, οι κυβερνοεπιθέσεις. Πρέπει να θωρακίσουμε καλύτερα τις αξίες μας, είπε.

Αναφερόμενη στην περίοδο της πανδημίας, τόνισε ότι η δημοκρατία μας στην ΕΕ αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματική από τα αυταρχικά καθεστώτα της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς προχώρησε στη δημιουργία των εμβολίων και τη χορήγησή τους σε όλες τις χώρες μέλη μικρές και μεγάλες χωρίς καθυστερήσεις, «γιατί υπάρχει η ελευθερία της επιστήμης».

«Η δημοκρατία μπορεί να τα καταφέρει εφόσον είμαστε ενωμένοι». Η ελευθερία επεκτείνεται και σε χώρες που δεν γνώρισαν τη δημοκρατία γιατί εμπνέει, είπε και έκανε αναφορά στα εκατομμύρια των Ιρανών γυναικών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους, για σεβασμό και ισότητα των δικαιωμάτων τους.

«Η Ένωση θα σταθεί στο πλευρό κάθε χώρας που αγωνίζεται για την ελευθερία της και κάθε νέα δημοκρατία στην Ευρώπη και αλλού. Αυτό σημαίνει ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία με πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά μέσα».

Ως απάντηση στις επενδύσεις και την ενεργειακή εξάρτηση από Κίνα και Ρωσία που υποβλέπουν την εθνική κυριαρχία των κρατών, σημείωσε ότι σχεδιάζουμε το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων στην ενέργεια και στη ψηφιοποίηση. «Προσφέρουμε επενδύσεις και σεβόμαστε την κυριαρχία των κρατών. Οι ψηφιακές επενδύσεις μας προστατεύουν τα ατομικά δικαιώματα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, μίλησε για τις μελλοντικές γενιές στις οποίες ανήκει η δημοκρατία και τις οποίες πρέπει να βάλουμε στο επίκεντρο των δράσεών μας, όπως στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι στο χέρι μας να επικρατήσει η δημοκρατία, είναι στο χέρι μας να μείνουμε ενωμένοι», είπε κλείνοντας.

Ακολουθεί όλη η ομιλία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στα στενά της Σαλαμίνας, η Ελληνική Συμμαχία επέτυχε μια απίστευτη, απίθανη νίκη ενάντια σε αυτόν τον τεράστιο στόλο. Οι ιστορικοί περιγράφουν αυτή τη νίκη με γλαφυρά χρώματα γιατί ήταν η πρώτη φορά που πραγματικά ο απολυταρχισμός επιτέθηκε στη δημοκρατία και η δημοκρατία ενίκησε, υπερίσχυσε.

Σύμφωνα με τα λόγια των αρχαίων οι Έλληνες υπερίσχυσαν γιατί δεν ήταν δούλοι κανενός. Οι Έλληνες δεν πολεμούσαν για την πίστη ενός ανθρώπου μόνον, αλλά για τη δική τους ελευθερία. Και σήμερα, για μια ακόμα φορά η δημοκρατία πολεμά για την επιβίωσή της κατά της επίθεσης ενός απολυταρχικού ηγέτη. Ένας πόλεμος που ξεκίνησε πριν από 25 αιώνες και συνεχίζεται. Ο πόλεμος του απολυταρχισμού κατά της δημοκρατίας και πραγματικά πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι η δημοκρατία και ετούτη τη φορά θα υπερισχύσει. Θα πρέπει ωστόσο να δούμε και είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι τραγωδίες του παρελθόντος συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται και ότι συνεχίζουν να υπάρχουν απειλές και εντός και εκτός των συνόρων μας.

Εδώ στην Ευρώπη μας είδαμε πραγματικά τη δημοκρατία να εξαπλώνεται, να εξαπλώνεται μέσα στα σύνορά μας από χρόνο σε χρόνο. Όταν το σιδηρούν παραπέτασμα γκρεμίστηκε, όταν πραγματικά οι αλυσίδες έπεσαν από την Ευρώπη. Όταν εδώ η Ένωσή μας, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, καλωσόρισε 10 νέα μέλη. Για παραπάνω από 50 χρόνια η Ένωσή μας προχωρά με βέβαια βήματα προς τη Δημοκρατία και όταν πλέον θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι πια για μία ειρηνική και σίγουρη συνεργασία, όταν αρχίσουμε να λαμβάνουμε τη δημοκρατία σαν κάτι δεδομένο και να τη θεωρούμε κάτι δεδομένο, καταλαβαίνουμε ότι δεν λειτουργεί έτσι η ιστορία. Ότι σκοπός και στόχος και καθήκον κάθε γενιάς είναι να προφυλάσσει τη δημοκρατία. Ότι εγώ θα πρέπει να βοηθήσω τους Ουκρανούς να πολεμήσουν για το για το μέλλον τους. Να προστατεύσω τις δημοκρατίες από την παρέμβαση των Ρώσων και από τον ρωσικό εκβιασμό. Ότι δικός μας δικό μας καθήκον είναι να ισχυροποιήσουμε όλες τις δημοκρατίες μέσα στην Ευρώπη.

Οι αξίες που ενέπνευσαν την Αθηναϊκή δημοκρατία θα πρέπει να μας καθοδηγήσουν και σήμερα. Η ιδέα ότι η ισχύς ανήκει στον κόσμο, στον λαό, ότι ο ελεύθερος λόγος είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Αυτό είναι το αθάνατο δώρο της Ελλάδας προς τον κόσμο.

Ωστόσο, η αρχαία δημοκρατία κάθε άλλο παρά ήταν ιδανική. Μόνον οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορούσαν να βρίσκονται εδώ στην Αγορά, στην Πνύκα, όπου ο λαός μαζευόταν, γιατί οι υπόλοιποι δεν είχαν δικαίωμα ούτε ψήφου, ούτε να παίρνουν τον λόγο. Η Πνύκα είναι μόνο ένα χιλιόμετρο από εδώ. Και ωστόσο, χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν οι γυναίκες να φτάσουν σε εκείνο το σημείο και να πάρουν δικαίωμα ψήφου. Και ακόμα υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο της γυναίκας για την πλήρη ισορροπία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η δημοκρατία δεν σταματά στην ψήφο. Δημοκρατία σημαίνει ίση πληρωμή για ίση δουλειά, σημαίνει ίσα δικαιώματα και ίσες ευθύνες. Όταν έχουμε να κάνουμε με την καριέρα και την φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού. Σημαίνει ίση πρόσβαση στην ισχύ. Ή πρόσβαση στην πολιτική και στην ψήφο. Γιατί φυσικά κάτι τέτοιο θα είναι απλώς το πρώτο βήμα για μια τέλεια δημοκρατία. Και αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας. Πάντοτε η δημοκρατία είναι ανοικτή στην αλλαγή. Πάντα υπάρχουν νέοι ορίζοντες. Υπάρχει μία έννοια του Αριστοτέλη που ταιριάζει απόλυτα στην δημοκρατία. Η έννοια της δύναμης της, του δυναμισμού. Η δημοκρατία πάντα αλλάζει. Είναι μία υπόσχεση που συνεχώς θα πρέπει να τηρείται και αυτό μας ξεχωρίζει από τον απολυταρχισμό.

Η δημοκρατία μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά μπορεί να τελειοποιηθεί, οπότε λάβετε υπόψη σας όταν δώσαμε στην Ουκρανία το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα και να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορισμένοι αντέδρασαν λέγοντας ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη. Ωστόσο, από το 2014 η ουκρανική δημοκρατία έχει μέσα σε λίγα χρόνια αλλάξει τόσο πολύ, έχει μεταρρυθμιστεί τόσο πολύ σε σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες, έχει δημιουργήσει θεσμούς κατά της διαφθοράς, έχει υιοθετήσει νομοθεσίες για να ελέγξει  τους απολυταρχικούς ηγέτες. Έχει φροντίσει να λάβει μέτρα έτσι ώστε οι ηγέτες της να είναι πραγματικά υπόλογοι και υπεύθυνοι. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προόδου έχει επιτευχθεί γιατί ο λαός της Ουκρανίας έχει την Ευρώπη και στο πνεύμα και στην ψυχή και αυτό είναι αληθές για την Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Για την Γεωργία επίσης, γιατί και η Γεωργία έχει ζητήσει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάλι ο αέρας της αλλαγής φυσά στην ήπειρό μας.

Κυρίες και κύριοι, όλη η δημοκρατία είναι δουλειά εν εξελίξει και αυτό ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ένωση που χτίστηκε με την υπόσχεση της ενότητας και της ποικιλομορφίας. Αυτή η υπόσχεση όμως ακόμα δεν έχει τηρηθεί, δεν έχει εκπληρωθεί εξ ολοκλήρου. Ακόμα δεν έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Υπάρχει ρατσισμός, υπάρχει αντισημιτισμός και αυτά δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμα. Σε ορισμένα μέρη της Ένωσής μας οι μειονότητες δεν τυχαίνουν πάντα του σεβασμού που τους αρμόζει. Τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας ακόμα δεν τηρούνται και φυσικά η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και του Τύπου ακόμα βρίσκονται υπό αίρεση. Έχουμε δει δικαστές να χάνουν τη θέση τους χωρίς δικαιολογία και φυσικά υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την διαφθορά. Και αυτά όλα καταπατούν και την δημοκρατία μας και τις αρχές της συμφωνίας μας και της Συνθήκης μας και ως θεματοφύλακας της Συνθήκης των Συνθηκών είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε την πορεία των ιδρυτών μας και να καταπολεμήσουμε όλα τα παραπάνω και έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ. Είμαστε μια ένωση μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων, 27 χωρών, πάνω από είκοσι τεσσάρων διαφορετικών γλωσσών και αναρίθμητων εθνικοτήτων και πολιτισμών. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές όσον αφορά στις πολιτικές, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία όλων μας της σκέψης πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι το μέλλον μας, είναι το πεπρωμένο μας. Σήμερα θα ήθελα να μιλήσω για τέσσερις προτεραιότητες πάνω στις οποίες θα πρέπει να εστιάσουμε.

Η πρώτη είναι οι νέες απειλές.

Γνωρίζετε ότι τα όπλα και οι στρατιώτες δεν είναι πλέον τα μόνα όπλα του απολυταρχισμού υπάρχουν στα ψεύτικα νέα υπάρχει η παραπληροφόρηση, υπάρχει η παραποίηση των εκλογών μας, της εκλογικής διαδικασίας με διαφθορά αλλά και με την παραπληροφόρηση και την πίεση που ασκούν. Και εδώ θα πρέπει πραγματικά να λάβουμε μέτρα και γι’ αυτό έχω ανακοινώσει ένα νέο αμυντικό πακέτο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προστατευτούμε όσον αφορά στην ασφάλεια της πληροφόρησης μας. Ήδη το κάνουμε για τις εταιρείες μας, δεν θα πρέπει να το κάνουμε και για την πολιτική μας; θα πρέπει να προστατευτούμε καλύτερα από τις κυβερνοεπιθέσεις και γενικά την παραπληροφόρηση.

Η δεύτερη απειλή είναι το γεγονός ότι θα πρέπει επιτέλους να ανταποκριθούμε στην απαίτηση των πολιτών μας να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας.

Η πανδημία μας έθεσε προ των υποχρεώσεων μας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι πραγματικά να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει. Ας μην ξεχνούμε ότι πριν από μερικούς μήνες μόνον είχαμε το ρωσικό εμβόλιο. Σήμερα έχουμε γενικότερη αντίδραση και έχουμε αυτή τη στιγμή δράση, έτσι ώστε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μικρές ή μεγάλες, να μπορούν να εμβολιάζονται, να μπορούν να έχουν το εμβόλιο με την ίδια τιμή. Και αυτή η νέα γενιά των εμβολίων που σώζουν ζωές, θα μας προσφέρουν τη δυνατότητα να θωρακίσουμε την υγεία μας και να γίνουμε για άλλη μια φορά άριστοι.

Επίσης στην Ουκρανία αντιδράσαμε άμεσα με το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων, ενώ με πολλών δισεκατομμυρίων, με στρατιωτικό εξοπλισμό και με φιλοξενία πάνω από 8 εκατομμυρίων προσφύγων. Οι δημοκρατίες λοιπόν μπορούν πραγματικά να το πετύχουν. Μπορούν να ανταποκριθούν αν είμαστε ενωμένοι. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί από ότι οι 27 χώρες μας.

Η τρίτη πρόκληση είναι τα νέα σύνορα μας.

Η επίθεση του Πούτιν κατά της Ουκρανίας είναι μια επίθεση που στοχεύει στην αναστροφή του ρου της ιστορίας αλλά και της πορείας της δημοκρατίας. Και δεν αφορά μόνο στην Ρωσία και την Ουκρανία. Ο αριθμός των δημοκρατιών, όπως ήδη αναφέρθηκε, έχει φτάσει το 2012 έναν πάρα πολύ υψηλό, τον υψηλότερο αριθμό, αλλά από τότε έχει αρχίσει να μειώνεται.

Από το Μάλι μέχρι το Μιανμάρ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες μετά από δεκάδες δημοκρατικής πορείας, υπήρξε καταστροφή.

Στο Ιράν βλέπουμε τις θαρραλέες γυναίκες που παλεύουν για τα δικαιώματα τους και για σεβασμό.

Στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι δημοσιογράφοι και οι ακτιβιστές των εργασιακών δικαιωμάτων έχουν βγει στους δρόμους, παρά το γεγονός ότι τους απειλούν με φυλάκιση.

Βλέπουμε ότι οι δημοκρατικές αξίες που γεννήθηκαν εδώ στην Ελλάδα έχουν απλωθεί πέρα από ωκεανούς, πέρα από ηπείρους γιατί όλοι οι άνθρωποι προσδοκούν την δημοκρατία, ειδικά σε χώρες όπου δεν υπάρχει αυτή η δημοκρατία.

Να μην υπάρχει, λοιπόν, καμία αμφιβολία. Η δημοκρατία καθορίζει την πορεία της ζωής σας. Και για να είστε εσείς αυτοί που θα αποφασίσετε θα πρέπει να υποστηρίξετε τη δημοκρατία. Και θέλω καθέναν από εμάς, κάθε άνθρωπο να σταθεί στο πλευρό κάθε ανθρώπου που πολεμάει για την δημοκρατία και κάθε κράτους και κάθε νέας δημοκρατίας που πολεμάει για την ελευθερία της και αυτό σημαίνει πάνω από όλα να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά μέσα. Και κάτι παραπάνω. Η απολυταρχία χρησιμοποιεί και πιο έμμεσα μέτρα. Η Κίνα, παραδείγματος χάρη, σπρώχνει πάρα πολλές χώρες προς τα όρια της οικονομικής πτώχευσης. Και φυσικά η Ρωσία απειλεί αυτή τη στιγμή την ανεξαρτησία πολλών μικρότερων χωρών που είναι γειτονικές της. Θα πρέπει λοιπόν εμείς με το νέο μας ευρωπαϊκό πρόγραμμα να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις προκλήσεις, από την ψηφιοποίηση μέχρι το σύστημα της ενέργειας.

Ας μην ξεχνούμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη βασίζεται και εδράζεται στις δημοκρατικές αξίες. Και εμείς τις υποστηρίζουμε.

Υποστηρίζουμε τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, επίσης σε επενδύσεις στις τοπικές κοινότητες που θα ενισχύσουν την τοπική επιχειρηματικότητα γιατί είναι αυτός ένας τρόπος να αυξηθεί και να ενισχυθεί η δημοκρατική μας εικόνα.

Και τέλος, ας μην ξεχνούμε ποτέ ότι η Δημοκρατία μας, οι δημοκρατίες μας, ανήκουν στο μέλλον. Εδώ και πάρα πολύ καιρό η κοινωνία πίστευε ότι δεν υπάρχει αύριο. Αντί λοιπόν να καλλιεργούμε για το μέλλον, καταναλώναμε όσο περισσότερο γινόταν, χωρίς να έχουμε καμία πρόβλεψη για τις μελλοντικές γενεές. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει αν θέλουμε οι νέοι να πιστέψουν στη δημοκρατία μας θα πρέπει εντέλει να βάλουμε τους νέους σε κάθε τι, στο κέντρο, στον πυρήνα κάθε τι που κάνουμε. Και γι’ αυτό ακριβώς για να εξασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, θα πρέπει να την εδράσουμε και να την τοποθετήσουμε μέσα στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε δράση που κάνουμε θα πρέπει να εμπνέεται από αυτή την αρχή, ότι δεν θα πρέπει δηλαδή να κάνουμε κακό στο μέλλον των παιδιών μας και ότι θα πρέπει να φροντίσουμε ο κόσμος να γίνει καλύτερο μέρος για τις επόμενες γενιές. Αυτό είναι η ουσία της μακράς πορείας της δημοκρατίας. Έχει να κάνει με το να επανέλθει η εμπιστοσύνη που έχουμε για το μέλλον μας. Και φυσικά όχι μόνο να λέμε στους νέους ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, αλλά να τους το αποδεικνύουμε κιόλας.

Κυρίες και κύριοι, η δημοκρατία είναι μια υπόσχεση. Είναι μια υπόσχεση ότι οι άνθρωποι μπορούν να κυβερνούν οι ίδιοι τον εαυτό τους και μπορούν να αποφασίσουν ποια θα είναι η πορεία του μέλλοντός τους και να αλλάζουν πορεία εάν δεν τους αρέσει αυτό. Με αυτό τον τρόπο η δημοκρατία γίνεται το πιο δίκαιο και το πιο ελκυστικό καθεστώς από όλα τα άλλα. Επειδή ακριβώς αυτό συμβαίνει για να μη βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο, σε έναν φαύλο κύκλο επιδίωξης της ισχύος, όπως συμβαίνει πολύ συχνά, θα πρέπει να αντισταθούμε.

Αυτή τη στιγμή η Ρωσία ασκεί μεγάλη πίεση στον τρόπο ζωής μας.

Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά βρισκόμαστε σε μια δοκιμασία. Είμαστε ενωμένοι; Είμαστε εμπνευσμένοι; Όλοι μας έχουμε κάτι να κάνουμε. Γιατί από εμάς εξαρτάται να προστατέψουμε το μέλλον μας. Από εμάς εξαρτάται να υπερισχύσει η δημοκρατία. Από εμάς εξαρτάται να εξασφαλίσουμε την ενότητά μας και γι’ αυτό ζήτω η Ευρώπη και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσοχή σας.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση