Πρόεδρος Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής: Στην επαρχία έφτασε το ξύλο να πωλείται λίγο περισσότερο από την Αθήνα (video)

Για τα προβλήματα που εντοπίζονται στην αγορά λόγω της αυξημένης ζήτησης σε καυσόξυλα καθώς και στο «πλαφόν» στο περιθώριο μικτού κέρδους που αναμένεται επιβληθεί άμεσα μίλησε στην ΕΡΤ ο Iωάννης Σακελλαράκης, πρόεδρος Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής, ο οποίος ανέφερε ότι ο μέσος όρος παράδοσης για μία παραγγελία μπορεί να φτάσει ακόμη και τον ένα μήνα.

«Δεν θα υπάρχει επάρκεια καυσόξυλων με τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Σακελλαράκης τονίζοντας ότι οι ελλείψεις στην αγορά οφείλονται στο ότι οι χώρες των Βαλκανίων που προμήθευαν την χώρα μας με καύσιμη ύλη, το κρατάνε για την εσωτερική κατανάλωση.

«Οι χώρες των Βαλκανίων έχουν “κλείσε”» και αυτό είναι γνωστό από το καλοκαίρι. Η εγχώρια πηγή έχει κλείσει επίσης και αυτή» είπε ο πρόεδρος των εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής, εξηγώντας πώς η Κρήτη και η Πελοπόννησος που διαθέτει στην αγορά τις ελιές φέτος θα τις κρατήσουν για να καλύψουν τις ανάγκες των τοπικών αγορών.

Και όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ οι τιμές για δρυ, οξιά και πεύκο, που πωλούνται σε δημοπρασίες έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί.

Θα υπάρχει έλλειψη στην αγορά

«Στην Βόρεια Ελλάδα και την επαρχία έφτασε το ξύλο να πωλείται λίγο περισσότερο από Αθήνα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ» ανέφερε ο κ. Σακελλαράκης δηλώνοντας ότι το το καυσόξυλο αυξήθηκε κατά 20 – 25%.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ότι η αύξηση οφείλεται στις ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί στην πηγή αφήνοντας αιχμές για τεχνητή άνοδο των τιμών.

Μιλώντας για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα σχετικά με το πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους ο ίδιος τάσσεται υπέρ, αρκεί να μην αφορά μόνο τους εμπόρους αλλά και όσους εκμεταλλεύονται την κοπή της ξυλείας.

Ανοδική τάση καταγράφει καθημερινά και η αγορά των πέλετ με την τιμή να αγγίζει πλέον τα 15  – 17 ευρώ το τσουβαλάκι όταν πέρυσι, την αντίστοιχη περίοδο, κόστιζε 6 – 7 ευρώ το τσουβαλάκι.

«Να συγκρατηθούν οι τιμές στην πηγή. Η πρότασή μας είναι ο συντελεστής του ΦΠΑ να πάει από το 24% στο 13% έστω για ένα χρόνο», δήλωσε ο κ. Σακελλαράκης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου | Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Γεωργία Παμπουχίδου

Αφήστε μια απάντηση