Πτώση μεγάλου μετεωρίτη αναστάτωσε τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία

Εκατοντάδες άνθρωποι στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία ανέφεραν ότι είδαν μια τεράστια πύρινη σφαίρα να διασχίζει τον ουρανό χθες (15/09) το βράδυ.

Η Αμερικανική Εταιρεία Μετεωριτών (AMS) επιβεβαίωσε την πτώση του μεγάλου μετεωρίτη, λίγο πριν τις 21:00 (τοπική ώρα).

«Η AMS και οι διεθνείς εταίροι της IMO και UKMON έλαβαν πάνω από 860 αναφορές και πολλά θεαματικά βίντεο που απεικονίζουν το φαινόμενο το οποίο έλαβε χώρα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, στις 20:57. Η αρχική τροχιά του συμβάντος AMS #2022-6109 δείχνει ότι αυτή η πύρινη σφαίρα εισήλθε στην ατμόσφαιρα βόρεια του Lock Ryan και η πτήση της τερματίστηκε βόρεια του νησιού Islay (γνωστό για το διάσημο ουίσκι του).

Στα παρακάτω βίντεο φαίνεται ένα μεγάλο φωτεινό αντικείμενο να διασχίζει τον νυχτερινό ουρανό και να ακολουθεί πτωτική πορεία αφήνοντας πίσω του μια μακριά ουρά.

Τι είναι η πύρινη σφαίρα;

Η πύρινη σφαίρα είναι ένας μετεωρίτης ο οποίος είναι μεγαλύτερος και φωτεινότερος από τους περισσότερους που έχουν το μέγεθος μικροσκοπικών βότσαλων.

Ένας μετεωρίτης στο μέγεθος μιας μπάλας σόφτμπολ μπορεί να παράγει λάμψη ισοδύναμη με αυτή της πανσελήνου για λίγα δευτερόλεπτα. Ο λόγος γι’ αυτό είναι η ακραία ταχύτητα με την οποία αυτά τα αντικείμενα προσκρούουν στην ατμόσφαιρα. Ακόμη και οι μετεωρίτες που κινούνται πιο αργά, ταξιδεύουν με ταχύτητα 16 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, η οποία είναι πολύ ταχύτερη από οποιαδήποτε σφαίρα που εκτοξεύεται από ένα πυροβόλο όπλο.

Οι πύρινες σφαίρες εμφανίζονται κάθε μέρα σε όλα τα μέρη της Γης. Η Αμερικανική Εταιρεία Μετεωριτών συνήθως λαμβάνει περίπου 100 αναφορές κάθε μέρα.

Ωστόσο, αυτά τα βραχύβια γεγονότα συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή μια συννεφιασμένη νύχτα, ή πάνω από μια απομακρυσμένη περιοχή όπου κανείς δεν μπορεί να τα δει.

ΠΗΓΗ: Earthsky

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη