Κέρκυρα: Συνέδριο – Φεστιβάλ Επτανησιακής μουσικής

Συνέδριο – Φεστιβάλ Επτανησιακής Μουσικής διοργανώνουν η Χορωδία Κερκύρας και το Κέντρο Επτανησιακής Μουσικής με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συνεργάζεται ποικιλοτρόπως κυρίως με την συμμετοχή ερευνητών στο θέμα της Επτανησιακής μουσικής.Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν 13-15 Οκτωβρίου στο χώρο της Ιονίου Βουλής. Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.
Χθες οι συντελεστές του συνεδρίου – φεστιβάλ έδωσαν συνέντευξη τύπου στην οποία ο πρόεδρος της Χορωδίας Κέρκυρας, Τάκης Μεταλληνός, τόνισε ότι επιδιώκεται η ανάδειξη και προβολή της Επτανησιακής Μουσικής και κλίμα συνέχισης και ανανέωσης της μουσικής μας παράδοσης. Στο συνέδριο έχουν κληθεί ως εισηγητές επιστήμονες από τα Επτάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα, που έχουν μελετήσει την Επτανησιακή μουσική κατά την ιστορική της διαδρομή, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος. Γι’ αυτό και θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην έρευνα και στη διατύπωση προτάσεων για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, τόνισε ότι στηρίζει τη δράση αυτή διότι υπηρετεί το στρατηγικό στόχο της ΠΙΝ για την σύνδεση των νησιών μεταξύ τους.
Η δήμαρχος, Μερόπη Υδραίου, υπογράμμισε ότι στηρίζει με απόλυτη συνείδηση το συνέδριο – Φεστιβάλ το οποίο βλέπει να «παντρεύεται» με το Φεστιβάλ Κέρκυρας και να ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διαφορετικό νησί.
Ο ερευνητής, Κώστας Καρδάμης και ο Διευθυντής του Κέντρου Επτανησιακής μουσικής, υπογράμμισαν ότι στην Κέρκυρα και όλα τα νησιά του Ιονίου η παράδοση δεν αποτελεί παρελθόν αλλά είναι παρούσα και δείχνει να έχει προοπτικές για το μέλλον. Υπάρχουν πολλές ιδέες για το πως μπορεί να συνεχιστεί και να αναβαθμίζεται συνεχώς. Είναι πολύτιμη η σχέση με τη μουσική και πρέπει να διατηρηθεί.
Συμμετέχοντες
– Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας
-Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος»
-Φωνητικό Σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου
-Κερκυραϊκή Καντάδα και Μαντολινάτα
-Φωνητικό Σύνολο Παραδοσιακής μουσικής «Τ’ ΑΡΓΑΣΤΗΡΙ»
-Χορωδία Κέρκυρας
-Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος
-Χορωδία Αργοστολίου
Τα εγκαίνια του συνεδρίου θα γίνουν στα Παλιά Ανάκτορα Κέρκυρας την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ.

www.ertnews.gr

Μαρία Παγκράτη