Ο ΟΤ στη ΔΕΘ – Χρίστος Δήμας: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για startups και καινοτομία

Στην αναγκαιότητα να υπάρξει σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.

Μιλώντας στο Φόρουμ που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, ο κ. Δήμας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ενιαία δράση «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», που έχει ως στόχο  τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές.

Η δράση αυτή έχει ως σκοπό την άμεση και αποτελεσματική διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων για την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή καινοτομιών στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω μίας σειράς παρεμβάσεων.

Ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αυτό δίνει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, και μέσω ειδικών αξιολογητών επιλέγονται τα κατάλληλα προγράμματα για να χρηματοδοτηθούν

«Όσοι παίρνουν υψηλή βαθμολογία επιλέγονται και χρηματοδοτούνται» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι τα ποσά μπορεί να διαφέρουν ανά κλάδο.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις

O κ. Δήμας έκανε εκτενή αναφορά στις νεοφυείς επιχειρήσεις, και ειδικότερα στο Elevate Greece, την πρωτοβουλία της Eλληνικής Kυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι στις start ups δεν είναι μόνο νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία που έχουν φρέσκιες και καινοτόμες ιδέες.

Υπογράμμισε επίσης ότι το ελληνικό οικοσύστημα εμφανίζει σημάδια προόδου και ωρίμανσης.

Η αναφορά «σε έναν δικό μας άνθρωπο»

Ο κ. Δήμας δεν παράλειψε  να αναφερθεί και σε ένα δικό μας άνθρωπο και στη σημαντική του συμβολή στις πρωτοβουλίες  του Elevate Greece, τον Κώστα Τσαούση, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον περασμένο Μάιο. Και αποκάλυψε ότι ήταν ο άνθρωπος που είχε καθοριστική συμβολή στο βίντεο που έχει δημιουργηθεί για τη συγκεκριμένη δράση.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε επίσης, ότι πλέον είναι χαρτογραφημένο το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας και η πολιτεία δεν είναι πλέον απέναντι, αλλά σύμμαχος.

Καινοτομία

Αναφερόμενος στις δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας, ο κ. Δήμας υπογράμμισε την εφαρμογή του επενδυτικού αγγέλου.

Σημειώνεται ότι με την απόφαση 39937/5-4-2021 καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό φυσικού προσώπου ως «επενδυτικού αγγέλου» σε νεοφυή επιχείρηση ή σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Ο «επενδυτικός άγγελος» μπορεί να τύχει του δικαιώματος έκπτωσης από το φορολογητέο του εισόδημα για εισφορές κεφαλαίου σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Πρόκειται επίσης της ουσίας για ανθρώπους που επενδύουν χρήματα σε μια νεοφυή επιχείρηση, πριν αυτή κάνει το μεγάλο βήμα, και εν συνεχεία συμμετέχει στα κέρδη: «Δώσαμε φορολογικά κίνητρα, ώστε να ενισχύσουμε την καινοτομία» είπε και πρόσθεσε ότι παράλληλα δόθηκαν κίνητρα για stock options.

Ποσοστά υλοποίησης

Ο Χρίστος Δήμας είπε επίσης ότι από τις προτάσεις που κατατίθενται, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, δείχνουν μεγάλο ποσοστό υλοποίησης  και πρόσθεσε παράλληλα ότι στο Elevate Greece υπάρχουν 620  εγγεγραμμένες επιχειρήσεις που έχουν εγκριθεί.

Πηγές χρηματοδότησης

Εκτός από τις δράσεις που τρέχει το υπουργείο, ο κ. Δήμας τόνισε ότι υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης όπως τα ΕΣΠΑ, αλλά και οι τράπεζες, για τις οποίες είπε ότι έχουν ανοίξει τις δανειακές στρόφιγγες.

Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα, τα οποία έχουν μεγάλη ανταπόκριση σε εταιρείες τεχνοβλαστούς

Σύμπραξη με τα Πανεπιστήμια

Ο κ. Δήμας επεσήμανε τέλος ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με την επιστημονική κοινότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου έρευνας.

Αφήστε μια απάντηση