Δ. Μαύρος στο Πρώτο:  Αν ηττηθεί ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, μήπως ο Α. Τσίπρας ηγηθεί νέου κόμματος;- Η “κλάψα” του ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές δεν μπορεί να το πάει μακριά (audio)

«Σε κώμα» έχει μπει το σενάριο συγκυβέρνησης Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο, διευθύνοντα σύμβουλο της MRB, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, λίγες μέρες πριν την ΔΕΘ και την δημοσιοποίηση νέας έρευνας της εταιρείας ερευνών.

«Και οι δύο παίκτες έχουν θέματα να επιλύσουν, πιο πολύ η ΝΔ γιατί τώρα πρέπει να αναζητήσει αλλού αρωγή. Γι’ αυτό άλλαξε την στάση του και ο κ. Βελόπουλος, την έκανε λίγο πιο αφηρημένη και συγκεχυμένη από το να επιτίθεται στην ΝΔ και ενδεχομένως και η ΝΔ δεν μπορεί να βρει κάποιον άλλον αυτή την στιγμή αν χρειαστεί να έχει δίπλα της ένα δεύτερο κόμμα για να μπορέσει να κάνει κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Μαύρος, εκφράζοντας την άποψη ότι οι αλληλομετακινήσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα «πρέπει να πάγωσαν».

Αναφερόμενος στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν έλαβε σημαντικά πολιτικά κέρδη από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κ. Μαύρος είπε «η κλάψα και ο Νίκος Ξανθόπουλος στις ελληνικές ταινίες έχει ένα όριο, δεν μπορεί να σε πάει μακριά», επισημαίνοντας ότι το ζήτημα των υποκλοπών, πέρα από τον θυμό που δημιουργεί στον πολίτη, δεν προσφέρει λύση σε σχέση με το μεγάλο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την ακρίβεια σε ενέργεια και βασικά αγαθά.

«Επίσης, έρχεται ο καιρός που θα δούμε σύντομα αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε ο κ. Μαύρος. «Δεν εννοώ ότι θα καθαιρεθεί ο Τσίπρας, αλλά ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεκολλήσει από εκεί που είναι κολλημένος. Ένας τρόπος υπάρχει και εκεί χρειάζεται ηγέτης. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι δημιουργεί κάτι άλλο, άλλο κόμμα. Πράγμα το οποίο πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ παλιά, ακόμα και την εποχή του 2012» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαύρος εικάζοντας πώς μπορεί να διαμορφωθεί αυτή η πολιτική εξέλιξη, ανέφερε τα εξής. «Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει ο καλός ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που ήταν και που ξέραμε και έχει τις δικές του αρχές. Αν στις επόμενες εκλογές ξαναηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θα γίνει; Μήπως ηγέτης αυτού του νέου κόμματος θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας;» διερωτήθη ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια εξέλιξη το νέο αυτό κόμμα θα είχε πολύ πιο κεντρώα λογική  «απελευθερωμένο από ενοχικές αριστερές συμφύσεις».

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο κ. Μαύρος έβαλε στο τραπέζι δύο επιπλέον σενάρια. «Το ένα είναι «να τρελαθεί το αφεντικό» και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με την δικαιολογία ότι το κλίμα έχει γίνει τελείως τοξικό. Άρα «όπως είμαι υπεύθυνος και δεν παραιτήθηκα για να πάω σε εκλογές και να δραπετεύσω, έκατσα και έφαγα όλη την λαίλαπα, λέω λοιπόν ότι για να σώσω την χώρα  προτείνω να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο. Το δεύτερο είναι ότι αν αρχίσουν οι εκλογές και δεν βγαίνει κυβέρνηση  να πηγαίνουμε σε νέες εκλογές και εκεί θα φανεί το αδιέξοδο και πιθανόν να κάνουν εκεί αλλαγές στον εκλογικό νόμο» ανέφερε.


Όσο αφορά τα ποσοστά που δημοσκοπικά φαίνεται να συγκεντρώνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο κ. Μαύρος επισήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν βγει τέσσερις έρευνες, οι οποίες στο σύνολό τους δείχνουν φθορά της ΝΔ. «Στις δύο δημοσκοπήσεις η φθορά καταγράφεται σχετικά έντονη, με την διαφορά για την GPO να φτάνει στο 6,4%. Η διαφορά στην έρευνα της Metron Analysis, πήγε από το 8,8% στο 7,4% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι η φθορά είναι υπαρκτή και σημαντική. Και στις άλλες δύο μετρήσεις η φθορά υπάρχει απλά είναι σχετικά μικρότερη αναλογικά με των άλλων δύο ερευνών. Η διαφορά είναι στα πλαίσια του στατιστικού σφάλματος» σημείωσε.

«Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση παίζει μονοδρομικά, δηλαδή είναι αυτή η οποία ή κερδίζει ή χάνει γιατί όλοι οι άλλοι ακολουθούν την στρατηγική του «τσούκου τσούκου», δηλαδή δεν γίνονται θεαματικά πράγματα σε κανένα από τα άλλα κόμματα, εκτός από κάποιες έντονες αναλαμπές στα δύο μικρότερα, του κ. Βελόπουλου και του κ. Βαρουφάκη που εκεί βλέπουμε κάποια σκαμπανεβάσματα που δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πώς θα είναι τα πράγματα. Τέτοιες εποχές σε άλλες κυβερνήσεις, με όλα αυτά τα οποία έχουν συμβεί, covid, πόλεμος, ακρίβεια, αισχροκέρδεια, τώρα θα είχαμε ενδεχομένως την αντιπολίτευση με 5 μονάδες ίσως και παραπάνω μονάδες διαφορά. Και εξακολουθούμε να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι στην πρόθεση ψήφου 6-7 μονάδες μπροστά. Η γκρίνια που υπάρχει στους πολιτικούς κύκλους σχετίζεται με το ότι η διαφορά έχει φτάσει στις 7 μονάδες κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τις 20 μονάδες το 2020» συνέχισε ο κ. Μαύρος.

«Ρωτάμε αν κάποια άλλα κόμματα θα μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση και τα ποσοστά τα οποία παίρνουν είναι χαμηλά» συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, ενώ στις  επόμενες ημέρες θα βγει η έρευνα που έχει ετοιμάσει η εταιρεία. «Να δούμε πραγματικά πώς κλείνει αυτό το πράγμα πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ» είπε ο κ. Μαύρος.

 

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση