Ν. Ηλιόπουλος στο Πρώτο: Βασικό άγχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη η συγκάλυψη των παρακολουθήσεων – Προσπαθούν να καύψουν ίχνη (audio)

«Το βασικό άγχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η συγκάλυψη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Προσπαθούν να καλύψουν τα ίχνη μιας αντικειμενικής ευθύνης», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην επιστολή της Κομισιόν στις 29 Ιουλίου που ρωτούσε για το Predator και τις παρακολουθήσεις και την επίσημη απάντηση της Αθήνας «ότι αυτά είναι ζητήματα εθνικής ασφάλειας και είναι καλό η Κομισιόν να μην ασχοληθεί περαιτέρω», όσο και σε χθεσινή δημοσίευμα που αναφέρει ονομαστικά τα στελέχη της ΕΥΠ που έχουν δώσει εντολές για την καταστροφή υλικού παρακολουθήσεων, και το οποίο δεν έχει διαψευστεί.  «Υπενθυμίζω ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη, κάνοντας βέβαια το παράδοξο να προσπαθήσει να περιορίσει αυτή την πολιτική ευθύνη σε δυο διορισμένα από τον ίδιον πολιτικά πρόσωπα, στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ και στον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, αρνούμενος ότι ο ίδιος έχει οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι δυστυχώς έχουμε επιστρέψει σε έναν λόγο εθνικοφροσύνης». «Όταν ακούμε από τον πρωθυπουργό ότι έγιναν παρακολουθήσεις σε εκλεγμένο ευρωβουλευτή και υποψήφιο αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος για λόγους εθνικής ασφάλειας, δηλαδή όταν ακούμε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ είναι επικίνδυνοι για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, τότε δυστυχώς έχουμε επιστρέψει σε μερικές από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας», εξήγησε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τεράστια αντίφαση την πρόταση της κυβέρνησης προς τον κ. Ανδρουλάκη για κατ’ ιδίαν ενημέρωση, σημειώνοντας ότι «ο κ. Γεραπετρίτης χθες δήλωσε πως ούτε ο ίδιος, ούτε κανείς ξέρει τους λόγους και το περιεχόμενο της παρακολούθησης. Αναρωτήθηκε, δε, με βάση ποια διαδικασία θα γινόταν η ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Επικρατείας, «από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει καταργήσει το νομοθετικό πλαίσιο που υποχρέωνε την ΕΥΠ να ενημερώνει την ΑΔΑΕ και η ΑΔΑΕ όταν λήξει εκ των υστέρων η άρση απορρήτου να ενημερώσει τον πολίτη στον βαθμό που δεν έχει προκύψει κάτι που χρήζει περαιτέρω έρευνας».

Επιπλέον είπε ότι είναι αστεία η κριτική πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει σε πολιτικό σόου την έρευνα για τις υποκλοπές, τονίζοντας πως σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο κ. Κοντολέων και ο κ. Δημητριάδης, θα είχαν ήδη περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ στην Ελλάδα κρύβονται. «Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η κυβέρνηση αυτή την στιγμή θα είχε παραιτηθεί, γιατί μιλάμε για ένα από τα σκάνδαλα που ρίχνουν κυβερνήσεις», υπογράμμισε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πιαστεί απλά με τη γίδα στην πλάτη, έχει πιαστεί με ένα κοπάδι στην πλάτη».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι το κρίσιμο σε αυτή την υπόθεση δεν είναι αν το πολιτικό σύστημα διεκδικεί ένα προνόμιο για τον εαυτό του, δηλαδή να μην ελέγχεται, αλλά «το κρίσιμο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί το προνόμιο να μην λογοδοτήσει, να μην εξηγήσει τον λόγο για τον οποίον πήρε την απόφαση να παρακολουθήσει εκλεγμένο ευρωβουλευτή», επισημαίνοντας ότι  «η Δημοκρατία σημαίνει λογοδοσία και δεν θα επιτρέψουμε στο παρακράτος που έχει φτιάξει ο κ. Μητσοτάκης να μην λογοδοτήσει».

«Βρισκόμαστε μπροστά στην κορυφή του παγόβουνου. Όταν έχουμε μια κυβέρνηση που στα ζητήματα Δημοκρατίας δεν σέβεται τους κανόνες, είναι μια κυβέρνηση που και στα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας δεν θα ενδιαφερθεί για το εάν ο κόσμος αδυνατεί να βγάλει τον μήνα», πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τις επιδοτήσεις και τα μέτρα στήριξης για την ανακούφιση από την ακρίβεια στην Ενέργεια, ο ίδιος αντέτεινε ότι ο κ. Μητσοτάκης «θα δώσει 2 δις τον Σεπτέμβριο στους παρόχους, σε αυτούς που λεηλατούν την κοινωνία και θα τα δώσει από τα χρήματα των πολιτών». «Αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ σε βασικά είδη, λεηλατεί και με αυτό τον τρόπο τους πολίτες και μετά δίνει αυτά τα χρήματα στους παρόχους. Αυτό δεν είναι στήριξη.  Αυτό είναι λεηλασία, μέσω δυο διαδρομών», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά, τέλος, με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, γιατί οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα έχουν πολύ υψηλά στην ατζέντα το ζήτημα των παρακολουθήσεων, το οποίο «δημιουργεί και ένα καθεστώς απόλυτης πολιτικής απομόνωσης, από την στιγμή που έχουμε εκλογές με απλή αναλογική». «Φάνηκε και στη Βουλή ότι ο μόνος πιθανός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη είναι ο κ. Βελόπουλος», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε, δε, ότι «είμαστε σε περίοδο μεγάλης  αστάθειας με βασικό παράγοντα αστάθειας τον κ. Μητσοτράκη» και επομένως, «κάθε μέρα με κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι μια χαμένη υπόθεση για τη χώρα».

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας

Αφήστε μια απάντηση