Αυστηρό διάβημα της Αθήνας στο ΝΑΤΟ – Εμπρηστική ρητορική Ερντογάν (video)

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε ανάρτηση του στρατηγείου χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με έδρα τη Σμύρνη, που συνεχάρη την Άγκυρα για την ημέρα νίκης, όπως χαρακτηρίζεται η επέτειος της μικρασιατικής καταστροφής στην Τουρκία.

Σε διάβημά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για άτοπη και απαράδεκτη ενέργεια.

«Καλή ημέρα νίκης… Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέρα, για τον εορτασμό της Νίκης τους και της Ημέρας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων» αναφέρει το Νατοϊκό Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων Σμύρνης.

«Η ανάρτηση του στρατηγείου χερσαίων δυνάμεων εκτός από άτοπη είναι και απαράδεκτη. Οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων» απάντησαν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίς το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι η εν λόγω ανάρτηση κατέβηκε από τον λογαριασμό στο Twitter.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρει ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Εξαπολύει δε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, ενώ στρέφει τα πυρά του και κατά της δύσης.

«Γνωρίζουμε ότι αυτοί που προκαλούν αναταραχή στο Αιγαίο με τις καταχρήσεις και την αγένειά τους σε κάθε ευκαιρία είναι μόνο πιόνια και ότι ο πραγματικός αγώνας είναι με αυτούς που βρίσκονται πίσω τους. Γνωρίζουμε καλά τους πόνους πίσω από τους θορύβους που γίνονται για την καταπάτηση των συμφερόντων της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα.

Την ίδια στιγμή, οι νέες διαρροές από το τουρκικό υπουργείο άμυνας αναφέρουν πως η Άγκυρα ετοιμάζεται να στείλει στο ΝΑΤΟ, στοιχεία και χάρτες που αποδεικνύουν την ενεργοποίηση των S-300 και τον εγκλωβισμό τουρκικών F-16 από το σύστημα αεράμυνας.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημειώνει πως η μετατροπή της επετείου της Μικρασιατικής καταστροφής σε εορτή μίσους, πολεμικών ιαχών από την άλλη πλευρά του Αιγαίου μόνο θλίψη προκαλεί.

«Η σημερινή Τουρκία, όπως δυστυχώς αποδεικνύεται, ουδέν διδάχθηκε από την καταστροφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία παντελώς ανεδαφικά νοσταλγεί. Και την χρησιμοποιεί ως αφορμή για να αναβιώσει ένα εθνικιστικό πνεύμα, το οποίο αποτελεί σαφή πρόκληση, αλλά και απόδειξη ότι έχει το βλέμμα στραμμένο στο οθωμανικό παρελθόν και όχι σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, το οποίο, ευτυχώς, οραματίζεται ακόμα ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας της» υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο στις συνέπειες τους αναθεωρητισμού στη Μεσόγειο, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Ελλάδας και Αιγύπτου συμφώνησαν οι δυο χώρες να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά στον τομέα της άμυνας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση