Σε επιφυλακή για τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Πού αναμένονται βροχοπτώσεις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα μας. Έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται και σήμερα σε πολλές περιοχές, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται 7 Περιφέρειες, μετά από μήνυμα που εστάλη από το “112” για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Ήδη βρέχει σε αρκετές περιοχές, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί ζημιές. Μεγάλη προσοχή εφιστούν οι ειδικοί και καλούν τους πολίτες να μην υποτιμήσουν την σφοδρότητα των φαινομένων που θα ενταθούν κατά τόπους και τις επόμενες ώρες.  

Η έντονη βροχόπτωση, που έπληξε χθες μεγάλο μέρος της χώρας, προκάλεσε πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και ζημιές σε Χαλκιδική, Κοζάνη, Θάσο, Σαντορίνη, Εύβοια, αλλά και στην Αττική.

Στον πιο τουριστικό προορισμό της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στη Σιθωνία, πολλά κάμπινγκ μετατράπηκαν σε ποτάμια με αρκετούς κατασκηνωτές να αναγκάζονται σε άτακτη φυγή. Η επόμενη μέρα βρίσκει το τοπίο βομβαρδισμένο. Η νεροποντή διήρκεσε 24 ώρες και τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στο παραλιακό μέτωπο. Διακοπές υπήρξαν στην ηλεκτροδότηση στον Δήμο Αριστοτέλη και στον Δήμο Σιθωνίας. Στην Τορώνη οι χείμαρροι κατεβάζουν φερτά υλικά στις παραλίες ενώ στα νερά έχουν αναμειχθεί και λύματα από βιολογικό καθαρισμό.

Η περιοχή της Λάρισας θα βρεθεί εκ νέου σε κλοιό κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες σύμφωνα με τις προγνώσεις. Προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν δημιουργηθεί στον θεσσαλικό κάμπο, στην περιοχή της Καρδίτσας και συγκεκριμένα στους Δήμους Σοφάδων και Παλαμά. Προβλήματα και στον Δήμο Τυρνάβου όπυ ροδάκινα και νεκταρίνια έχουν υποστεί επιπτώσεις από τις βροχοπτώσεις.

Βροχή από το πρωί στη Βόρεια Εύβοια με τις αρχές να είναι σε ύψιστη επιφυλακή εξαιτίας της προειδοποίησης για την εκδήλωση επικίνδυνων φαινομένων. Πενήντα οχήματα  της πυροσβεστικής με πάνω από εκατό πυροσβέστες βρίσκονται στην περιοχή μαζί με Ομάδα των Ορμητικών Νερών της 7ης ΕΜΑΚ με σωστική λέμβο και ερπυστριοφόρο. Όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Μαρία Σταθοπούλου, 7 χωριά δεν έχουν ρεύμα στον Δήμο Μαντουδίου καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δέντρο έπεσε σε καλώδια μέσης τάσης.

Δείτε πού βρέχει τώρα ΕΔΩ

Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, πιθανώς από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ριπαίους ανέμους προβλέπονται στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο.
Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια πελάγη τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στη Θράκη, τα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και στη Χαλκιδική.
Ανεμοι: Απο βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στα ηπειρωτικά και πιθανόν στο νότιο Ιόνιο θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά ιδιαίτερα στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στο νομό Φθιώτιδας).
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που πρόσκαιρα στην Κρήτη θα είναι ισχυρές.
Ανεμοι: Δυτικοί – βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια πελάγη έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Εως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα στα βόρεια και κυρίως στην περιοχή της Λήμνου θα ενταθούν και θα είναι τοπικά ισχυρά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα πιθανόν πρόσκαιρα να είναι ισχυρά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση Παρασκευής

Άστατος καιρός. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες έως και τις απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες στη κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στα νησιά του Ιονίου τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπεράσουν τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν το βράδυ.
Ανεμοι: Τις πρωινές ώρες από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι της ίδιας έντασης.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα έως το μεσημέρι, κυρίως στις Σποράδες, θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα βόρεια και κυρίως στην περιοχή της Λήμνου έως και τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά ισχυρά.
Το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά διαστήματα έως το απόγευμα θα είναι ισχυρές.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως έως το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως νωρίς το πρωί και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Βελτίωση από το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Τάσος Παντολέων, Κώστας Καντούρης, Βαγγέλης Μητρούσιας, Μαρία Σταθοπούλου, Ελένη Μπουγά

 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση