Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να μειωθούν καύσιμα και ενέργεια – Το 50% των επιχειρήσεων αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (video)

«Στο ηλεκτρονικό εμπόριο από τα 14 δισ. του 2021 υπολογίζουμε να φτάσουμε στα 17 δισ. ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ για την πορεία της αγοράς τόνισε ότι αν και ο τουρισμός πάει καλά οι Έλληνες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για το πώς επηρεάζει ο τουρισμός τα έσοδα τόνισε ότι φέτος πάμε εξαιρετικά καλά σε όλη τη χώρα, και όχι μόνο στην Αθήνα που «θα κάνει ρεκόρ τουρισμού όλων των εποχών». Όπως είπε πολλοί Ευρωπαίοι κάνουν διακοπές παρόλο που δεν έχουν πολλά χρήματα για να ξορκίσουν την πίεση και την «κλεισούρα» της πανδημίας.

Μείωση της κατανάλωσης κατά 15% – Χρειάζονται μέτρα

Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι το ρεκόρ αφίξεων σημαίνει ότι θα έχουμε και ρεκόρ εσοδών. «Οι Έλληνες θα κάνουν διακοπές κατά 50%, η κατανάλωση δεν είναι τόσο μεγάλη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήρίου Αθηνών.

Μιλώντας ο κ. Χατζηθεοδοσίου για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης λόγω των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και στην ενέργεια ανέφερε ότι «φαίνεται ότι στα μη αναγκαία αγαθά οι μειώσεις αγγίζουν το 30 – 40%. Στην κατανάλωση τροφίμων έχουμε μείωση της κατανάλωσης κατά 15%. Παρά τα μέτρα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα».

Αβεβαιότητα για το αύριο από τους πολίτες

Ο ίδιος υποστήριξε ότι για να ελαφρύνει η αγορά θα πρέπει να μειωθούν τα καύσιμα και η ενέργεια καλώντας την κυβέρνηση να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα. «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πλεόνασμα 3,5 δισ. Οι έμμεσοι φόροι σήμερα δίνουν παραπάνω έσοδα στο κράτος από ότι οι άμεσοι φόροι. Αυτό σημαίνει ότι πλήττονται τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Κάλεσε επίσης το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας να βάλει πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος.  Όπως είπε ο μέσος καταναλωτής, επειδή έχει μια αβεβαιότητα για το αύριο, κρατάει κάποια χρήματα στην άκρη, που είναι εις βάρος της κατανάλωσης.

«Η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα, τα οποία θα τιθασεύσουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια», ζητώντας να πέσει το ΦΠΑ από το 13% στο 6%.

Όσον αφορά τις φορολογικές εκκρεμότητες υποστήριξε ότι «πάνω από το 50% των επιχειρήσεων δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

 

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Γεωργία Παμπουχίδου

Αφήστε μια απάντηση