Διεθνείς αγορές: Ο καλύτερος μήνας από το 2020 ο Ιούλιος

Τον καλύτερο μήνα από τον Νοέμβριο του 2020 έκλεισαν οι αμερικανικοί και οι ευρωπαϊκοί δείκτες με την ολοκλήρωση του Ιουλίου, καθώς κατάφεραν να καλύψουν σημαντικό από το χαμένο έδαφος του πρώτου εξαμήνου του έτους, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη.

Τόσο τα εταιρικά αποτελέσματα, όσο και τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ έδωσαν τα καύσιμα για ένα καλό μήνα, τον οποίοι οι δυτικές αγορές είχαν ανάγκη μετά από τη διολίσθηση σε εδάφη bear market το πρώτο εξάμηνο. Από κοντά και το ΧΑ, το οποίο έκλεισε τον Ιούλιο με σημαντικά κέρδη, μετά από ένα δίμηνο συνεχούς πτώσης.

Στη Wall Street

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,13% στις 32.897 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,42% στις 4.130 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,88% στις 12.390 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow κέρδισε 2,6%, ενώ κοντά στο 4% ήταν η άνοδος σε S&P 500 και Nasdaq. Τον Ιούλιο, η άνοδος του Dow ξεπέρασε το 6%, του S&P 500 έφτασε το 8,8% και του Nasdaq στο 12%.

Τα κέρδη στη Γηραιά Ήπειρο

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, ο Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,3%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 2,9%. Σε επίπεδο μήνα ο δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,3%, ήτοι τον καλύτερο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 1,06% στις 7.423 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,52% στις 13.484 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,72% στις 6.448 μονάδες.

Στον Ιούλιο, ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 3,55%, ενώ στην εβδομάδα έκλεισε στο +2%. Αντίστοιχα, ο DAX κέρδισε 5,24% και 1,74%, και ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 8,7% και 3,7%.

Στην Αθήνα

Το ΧΑ έκλεισε τον Ιούλιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με +5%, καθώς από τις 6 Ιουλίου έχει σταθερή ανοδική πορεία. Βέβαια, η αίσθηση που θα άφηνε ο μήνας θα ήταν ακόμη καλύτερη εάν βοηθούσε και η συναλλακτική δραστηριότητα. Μια πειστική άνοδος προς τα υψηλότερα επίπεδα με καλύτερους όγκους θα ήταν ένα ευκταίο σενάριο, πλην όμως η εικόνα των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων επενδυτικής απάθειας, δεν βοηθάει ιδιαίτερα.

Παραμένει σε bear market η Wall Street

Η ισχυρή απόδοση του Ιουλίου ήρθε σε έντονη αντίθεση σε σχέση με τους προηγούμενους έξι μήνες, όταν οι μετοχές υποχώρησαν στα επίπεδα της bear market. Η μεγάλη αντιστροφή ήρθε καθώς οι φόβοι των επενδυτών σχετικά με τον επιθετικό ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve άρχισαν να εξασθενούν και η ιδέα ότι ο πληθωρισμός έχει ίσως κορυφωθεί άρχισε να βρίσκει πολλούς οπαδούς.

Ωστόσο, ορισμένοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τα επίπεδα πληθωρισμού λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την πιθανότητα η κατανάλωση να συνεχίσει να αυξάνεται. Ενδεικτικό είναι ότι το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, ένας δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Fed, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1982.

Θετικά λειτούργησε πάντως και το γεγονός ότι πάνω από τις μισές εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους, με το 72% εξ αυτών να έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις.

Άντεξε η οικονομία της Ευρωζώνης

Παρά τις έντονες πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και το ράλι του πληθωρισμού, η οικονομίας της Ευρωζώνης συνέχισε να αναπτύσσεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη μόλις 0,2% σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, το ράλι των τιμών συνεχίστηκε και τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση βρέθηκε στο 8,9% τον Ιούλιο από 8,6% τον Ιούνιο.

Πηγή: OT.gr

Αφήστε μια απάντηση