Άνοιξε ο “Δρόμος του τυριού” στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα άνοιξε έναν νέο δρόμο στην Ελλάδα το Δρόμο του τυριού, μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Ίντερεγκ, χρηματοδοτούμενο από Ελλάδα και Αλβανία!Συγκεκριμένα στις 7-8 Ιουλίου, έγινε ένα πιλοτικό ταξίδι, που απευθυνόταν σε δημοσιογράφους διαπιστευμένους στον πρωτογενή τομέα, επαγγελματίες της γευσιγνωσίας Αρχιμάγειρες-Chef και ανθρώπους της κουλτούρας της Διατροφής, ακολουθώντας μια πρωτόλεια διαδρομή με αφετηρία την Άρτα και δια μέσου Ιωαννίνων και Πωγωνίου στο Αργυρόκαστρο στην Αλβανία.

Η διαδρομή περνούσε από παραδοσιακά τυροκομεία και Ξενώνες-ΣΚΑΡΦΙ ΕΠΕ Παππάς, Τσουτσοπλίδης Μέτσοβο ΑΕ, Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, Τυροκομεία του Ξενώνα Κωσταράς, τυροκομική μονάδα FAM Λιμπόχοβο Αλβανίας και Gjirofarma S.A στο Αργυρόκαστρο-όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τυριά και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις των τυροκομείων.

Το τυρί πέρα από μια προσωπική απόλαυση στο φαγητό, μπορεί να διαδραματίσει και άλλους ρόλους. Μπορεί να αναδείξει την κάθε τοπική γεύση ενός τυριού που παρασκευάζεται σε κάθε περιοχή, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, την ιστορία του και πως μπορεί μέσω της διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό-βλέπε αγροτουρισμός- να συμβάλει σε ένα νέο θετικό και ενάρετο κύκλο της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας εν πρώτοις, και της εθνικής σε ένα δεύτερο επίπεδο.

 

Οι δρόμοι του τυριού που ανοίχθηκαν από το μεράκι και την αγάπη για το προϊόν που χαρακτηρίζει την Ήπειρο, -με τα πάλαι ποτέ 80 παραδοσιακά τυροκομεία, που πια έχουν μείνει 5-, καθηγητών του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, όπως του Ιωάννη Σκούφου, που μέσα από τις έρευνες που έχουν διεξαγάγει έχουν φτάσει σε σημείο να αποτυπώσουν το μικροβίωμα των τυριών της Ηπείρου. Πρόκειται για τους μικροοργανισμούς που ανιχνεύονται, οι οποίοι προσδιορίζουν συγκεκριμένη αυτόχθονη φυλή που αφορά το πρόβειο-καλαρρύτικο, ή καραγκούνικο κατσικάς σε ότι αφορά το πρόβειο γάλα-και το γίδινο γάλα. Επι πλέον το μικροβίωμα αυτό σχετίζεται άμεσα και με την ιδιαίτερη βλάστηση της συγκεκριμένης περιοχής της Ηπείρου. Η εντατική και ευρύτερη έρευνα των καθηγητών έδειξε πως με αυτό το μικροβίωμα και τα εξαιρετικά και ωφέλιμα του συστατικά για την υγεία του ανθρώπου, μπορούν να οδηγήσουν σε βιο-λειτουργικά τρόφιμα για τον άνθρωπο, με μεγάλο βαθμό προστασίας της υγείας του ανθρώπου.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι η δραστική μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου της Χώρας και ειδικά στην Ήπειρο η κατάσταση είναι δραματική με τους μετρημένους πια στα δάκτυλα του ενός χεριού παραδοσιακούς τυροκόμους να αναζητούν γάλα από κτηνοτρόφους και να το εξασφαλίζουν με μεγάλη δυσκολία, προκειμένου να συνεχίσουν τις προδιαγραφές της ποιότητας των τυριών που παρασκευάζουν ΦΕΤΑΣ, Κασεριού, (σ.σ. και με την προσθήκη μπαχαρικών, κόκκων πιπεριού κ.α.).



Το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω των υπέρογκων τιμών στις ζωοτροφές και στην ενέργεια, οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και άλλων περιοχών της Ελλάδας, μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν, αναγκάστηκαν να σφαγιάσουν τα κοπάδια τους, ή το μεγαλύτερο μέρος αυτών, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν, κάποια ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία…
Αλήθεια πως μπορούμε να διατηρήσουμε αυτόν τον Δρόμο του Τυριού, -κατά το δρόμο του κρασιού-ανοικτό και να ελπίζουμε σε πολλές χιλιάδες επισκέπτες στο πλαίσιο του Αγροτουρισμού, από συνειδητοποημένους επισκέπτες σε τυροκομεία να δοκιμάζουν τα περίφημα και αρίστης ποιότητας τυριά της Ηπείρου, όταν σβήνει το ζωϊκό κεφάλαιο της Ηπείρου και ολόκληρης της Χώρας; Πως μπορούν οι Καθηγητές στα Πανεπιστήμια της Άρτας, της Αθήνας και της Κρήτης που κάνουν έρευνες και βρίσκουν πατέντες για βιολειτουργικά τρόφιμα, να συνεχίσουν, όταν όχι απλώς τείνει, αλλά χάνονται οι αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων, στη δίνη της μεγάλης παραγωγής γάλακτος, έναντι της ποιότητας, που είναι και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα ξένα τυριά;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ είναι ΕΝΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
Ένωση δυνάμεων των Κτηνοτρόφων, ειδικά να ενισχυθούν από την Πολιτεία αυτοί που εκτρέφουν στις μονάδες τους αυτόχθονες φυλές. Ενημέρωση από πλευρά Καθηγητών Πανεπιστημίου με τρόπο εκλαϊκευμένο, για τις τεράστιες δυνατότητες που δίνουν τα βιολειτουργικά τρόφιμα από τα τυριά, σε Κτηνοτρόφους, Τυροκόμους, τοπικούς Βουλευτές, Αυτοδιοίκηση, και αρμόδιους υπουργούς. Σχηματισμό Ομάδων Πρωτοβουλιών Στήριξης των Κτηνοτρόφων-Τυροκόμων και ειδικής ενίσχυσης που θα πρέπει να δοθεί από την Πολιτεία μέχρι να ξεπερασθεί αυτό το δύσκολο διάστημα της ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να κρατηθεί το ζωϊκό κεφάλαιο και να μην πουληθεί αυτό και τα παραδοσιακά τυροκομεία σε ξένα κεφάλαια, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

www.ertnews.gr

Βασιλική Μαχαίρα

Αφήστε μια απάντηση