Επιτυχές τριήμερο εκδηλώσεων από Ελληνορουμανικούς συλλόγους

Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε το τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Η Ρουμανική Λαϊκή Φορεσιά, στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η Ένωση Ρουμάνων Γυναικών της Ελλάδας, η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας και ο Ελληνο – Ρουμανικός Σύλλογος Φιλίας «Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη»- Ασπροπύργου, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα, συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία τριήμερο εκδηλώσεων (24 – 26 Ιουνίου) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», με θέμα «Η ρουμανική λαϊκή φορεσιά, στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η μεγάλη ενότητα της έκθεσης με τίτλο Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ, ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ περιλάμβανε 24 πλήρεις ρουμανικές φορεσιές που ανήκουν στην πολύτιμη συλλογή του εθνογράφου Darie Silviu Flocea καθώς και μεμονωμένα ενδύματα που ανήκουν σε ιδιώτες συλλέκτες. Οι επισκέπτες μπόρεσαν και θαύμασαν πολύτιμα αντικείμενα με παλαιότητα πάνω από 100 χρόνια. Οι ρουμανικές παραδοσιακές φορεσιές, βασικό στοιχείο για τη διάσωση και ανασύσταση του βίου κάθε λαού, παρουσιάστηκαν μαζί με άλλα αυθεντικά έργα της ρουμανικής λαϊκής τέχνης: έργα υφαντικής και κεντητικής, κεραμικά και είδη καθημερινής χρήσης.
Παράλληλα με την έκθεση λαϊκής ενδυμασίας εκτέθηκαν και οι πρωτότυποι πίνακες ΑΓΓΕΛΟΙ ΜΕ ΠΛΟΥΜΙΣΤΑ ΦΤΕΡΑ, Πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής που δημιούργησαν La blouse roumaine IA & Mihaela Laslo’s Art προκειμένου να υποστηρίξουν οικονομικά (παρεμπιπτόντως, η μόνη μορφή στήριξης του κινήματος) τις δραστηριότητες του πολιτιστικού κινήματος La bluse roumaine IA, του εμπνευστή και του υποστηρικτή της αναγνώρισης της ΙΑ ως στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε μια τέτοια έκθεση δεν θα μπορούσαν να λείπουν ούτε οι εικόνες. Παρουσιάστηκαν οι εικόνες πάνω σε γυαλί της αγιογράφου Georgeta Mariana Ilioniu και του αυτοδίδακτου αγιογράφου Μιχάλη Αρέστη.

Η έκθεση, καθώς και οι εκδηλώσεις που τη συνόδευσαν, προκάλεσαν πραγματικό ενδιαφέρον, τόσο στους οικοδεσπότες όσο και στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, αλλά, κυρίως, στο κοινό. Από αυτή την άποψη, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, γιατί αυτό που θέλαμε να κάνουμε έγινε πραγματικότητα. Είναι ένα πρώτο βήμα για μια καλύτερη οργάνωση του μέλλοντος.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Στη Συνέντευξη Τύπου, μαζί με τους δημοσιογράφους, μας τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Μουσεία»/Heritage & Museums HFFM, κυρία Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου καθώς και η κυρία Mariangela Ielo από το Μουσείο της Ακρόπολης. Είμαστε ευγνώμονες.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 18.00, την ίδια μέρα. Μας τίμησε η παρουσία πολλών επισκεπτών, κάτι που και θέλαμε πολύ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων κ. Ελευθέριος Σκιαδάς, εκ μέρους του Φορέα Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, ΟΠΑΝΔΑ, κα Λίλιαν Μπίκε, με τον χαιρετισμό της Πρόεδρου του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ, της κας Νίκη Αραμπατζή. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι του Δημαρχείου Ασπροπύργου, ο Πρόεδρος της Δ/νσης Παιδείας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ασπροπύργου κ. Φύλης Γεώργιος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμαρχου Ασπροπύργου και του ιδίου, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Φορέας Αθλητισμού και Νεολαίας Ασπροπύργου, κος Αντώνης Κοναξής. Τον χαιρετισμό της ΕΡΤ, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ / Έλληνες Παντού απηύθυνε ο κ. Χούπης Αθανάσιος.

Η εκδήλωσή μας χτίστηκε πάνω σε ένα θέμα συναισθηματικού χαρακτήρα, πάνω στο συναίσθημα που αντικατοπτρίζει τη Ρουμανία της διασποράς, πάνω στη νοσταλγία και τη λαχτάρα της επιστροφής στην πατρίδα, που καρποφορεί μέσα από αποσπασματικές αλλά ειλικρινείς ενέργειες και που σκοπό έχουν να μεταδώσουν το ενιαίο αίσθημα μιας κοινότητας. Επειδή μια κοινότητα είναι μια ομάδα, όλες οι δραστηριότητές μας βασίστηκαν στη συνεργασία και δημιουργήθηκαν για να ενισχύσουν τη σχέση των συμμετεχόντων, δημιουργώντας έτσι έναν ενιαίο στόχο, ένα μόνο θέμα, μια ενιαία σκέψη – τον νόστο.

Είμαστε χαρούμενοι ότι μπορέσαμε να προσφέρουμε, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μια ξεχωριστή έκθεση. Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ όμορφα πράγματα και σκέψεις, και αυτή η έκθεση προσέφερε και τα δύο. Μέσω αυτής της Έκθεσης (και των εκδηλώσεων που τη συνόδευαν), εμείς, οι διοργανωτές, βρήκαμε την ευκαιρία να ανανεώσουμε τη μακρά φιλία των Ελλήνων και Ρουμάνων που θεμελιώνεται στα κοινά ιδανικά αλλά και στη μακρόχρονη συμβίωση, συνεργασία και συνύπαρξη».

 

Σχετική είδηση: Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» – Παγκόσμια Ημέρα της ρουμανικής παραδοσιακής φορεσιάς

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος