Α. Δερετζής: Στήριξη στις λαϊκές αγορές – Καταφύγιο του καταναλωτή για φθηνά και ποιοτικά προϊόντα

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές, ειδικά μετά την πρόσφατη κακοκαιρία, αναφέρεται με δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης Άγγελος Δερετζής.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι πρόσφατες κακές καιρικές συνθήκες, που έπληξαν την χώρα μας, είχαν ως αποτέλεσμα οι αγρότες να υποστούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες τους. Τόνοι παραγωγής καταστράφηκαν ολοκληρωτικά δημιουργώντας ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες.
Δυστυχώς τις συνέπειες θα κληθούν να πληρώσουν, τόσο οι αγρότες που θα έχουν μειωμένα έσοδα, όσο και οι καταναλωτές, αφού αναμένεται να παρατηρηθεί έλλειψη σε βασικά εποχικά προϊόντα και κατά συνέπεια αύξηση της τιμής τους.
Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Με το κόστος παραγωγής να έχει πλέον πολλαπλασιαστεί, αφού φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σπόροι κ.τ.λ. καθημερινά γίνονται πιο ακριβά.

Έχουμε τονίσει προς κάθε κατεύθυνση, πως είναι επιτακτική ανάγκη, να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Αυτός που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας μας. Και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με την κρίση του covid. Ο θεωρούμενος, ως βασικός πυλώνας, δηλαδή ο τουρισμός, κατέρρευσε παρασύροντας και την ελληνική οικονομία.

Αντίθετα το ίδιο χρονικό διάστημα η γεωργική παραγωγή στάθηκε στο ύψος της. Οι λαϊκές αγορές ακόμη και με τους περιορισμούς που υπήρχαν εξακολουθούσαν να αποτελούν το καταφύγιο του καταναλωτή για φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Αλλά ακόμη και μία αναδρομή στο παρελθόν, όχι μόνο της χώρας μας, δείχνει ότι πρωτογενής αγροτική παραγωγή ήταν αυτή που σήκωσε το κύριο βάρος την ανάκαμψης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κραχ των ΗΠΑ την εποχή του μεσοπολέμου που επηρέασε τους πάντες σε ολόκληρο τον κόσμο. Και τότε η πρωτογενής αγροτική παραγωγή, ήταν αυτή που έσυρε το κάρο της ανάκαμψης.

Αυτούς τους προβληματισμούς έχουμε θέσει επανειλημμένα στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Το ίδιο θα κάνουμε και στην επερχόμενη συνάντηση με τον υπουργό ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη.
Ελπίζουμε, ότι ο υπουργός ανάπτυξης να καταλάβει, ότι ανάπτυξη στην χώρα μας, δεν υπάρχει χωρίς στήριξη του αγροτικού τομέα».

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση