Τ. Χατζηβασιλείου στο Πρώτο: Θα αποδομήσουμε τα επιχειρήματα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ σε μηδέν χρόνο (audio)

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία, ο Πρόεδρος Ερντογάν σκοπεύει να θέσει στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, ο διεθνολόγος, βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να το ανεχτεί αυτό η Ελλάδα», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Η Τουρκία έχει αποκτήσει δικτατορικό στα fake news και αυτό δυστυχώς το αποδεικνύει καθημερινά. Τη μια μας κατηγορεί ότι δήθεν απειλούμε την ζωή προσφύγων στην θάλασσα και στον Έβρο λες και δεν ξέρει το βάρος που έχει σηκώσει η Ελλάδα και ο φιλόξενος λαός της απέναντι στην προσφυγική κρίση τα τελευταία πολλά χρόνια. Από την άλλη συχνά πυκνά ακούμε τις αιτιάσεις του για το Αιγαίο, είδα χάρτες χθες, είδα άλλους χάρτες σήμερα, με τα νησιά που δήθεν η κυριαρχία τους συνδέεται με την αποστρατιωτικοποίηση και άλλες τέτοιες φρούδες πληροφορίες. Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα στις νέες αναθεωρητικές θεωρίες της για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και προσπαθεί να δώσει υπόσταση σε όλο αυτό το έωλο αφήγημα που καταντά φαιδρό. Εάν τεθεί στο ΝΑΤΟ, εμείς όπως πράττουμε κάθε φορά, θα αποδομήσουμε σε χρόνο μηδέν τις τουρκικές αιτιάσεις, μία προς μία, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο από το οποίο εκπορεύονται και οι ελληνικές θέσεις. Δεν θα κάνουμε τίποτα λιγότερο από αυτό που κάνουμε σε κάθε διεθνή συνάντηση, σε κάθε πολυεθνικό φόρουμ στο οποίο συμμετέχει η πατρίδα μας», επισήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Σε ό,τι αφορά τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, ο βουλευτής της ΝΔ, σημείωσε πως «αυτό που συνέβη στην Γαλλία είναι ένα εκλογικό σοκ». Πριν από λίγες εβδομάδες ο Γάλλος Πρόεδρος πέτυχε μια πολύ σημαντική νίκη στις προεδρικές εκλογές, η οποία φάνηκε ότι δεν είχε συνέχεια στις βουλευτικές εκλογές, ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου. «Δεν πήγε άσχημα, αλλά δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, που πρακτικά σημαίνει ότι ο Μακρόν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε σκληρούς συμβιβασμούς» υποστήριξε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα αναγκαστεί να επιδιώξει συμμαχίες ούτως ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, όπως την αναθεώρηση του στάτους στις κοινωνικές παροχές και στα όρια συνταξιοδότησης που πρόκειται για τις σημαίες των μεταρρυθμίσεων του Μακρόν και για τις οποίες τώρα θα χρειαστεί συναινέσεις.


«Ο Μελανσόν πέτυχε στο πείραμά του, συσπειρώνοντας τις αριστερές,  φιλοαριστερές και λαϊκιστικές δυνάμεις γύρω από τον σχηματισμό του για να μπορέσει να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσοστό» ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου, επισημαίνοντας ότι εκείνο που είναι το επικίνδυνο είναι η πορεία του κόμματος της κ. Λεπέν. «Πρόκειται για ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα. Βλέποντας την γαλλική τηλεόραση, είδα στον χάρτη ότι το κόμμα της Λεπέν ξέφυγε από τα παραδοσιακά της προπύργια και πήρε ένα πολύ καλό ποσοστό και έχει επεκταθεί από την βόρεια Γαλλία που είχε πάντα και στα νότια, προς την Μεσόγειο. Αν δούμε τι πήρε στην Μασσαλία και στο Μπορντώ, θα δούμε ότι η Λεπέν πέτυχε μια πολύ σημαντική νίκη σε περιοχές στις οποίες νωρίτερα δεν υπήρχε» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την Λεπέν, το σημαντικό, τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου, είναι ότι οι έδρες που έχει πετύχει της δίνουν το δικαίωμα να καταθέτει προτάσεις μομφής. «Αυτό δείχνει ότι η ακροδεξιά της Λεπέν θα έχει την δυνατότητα να ρυθμίζει πυκνά-συχνά ή σε περιόδους δύσκολες, το πολιτικό σκηνικό με αυτή την επιλογή της μομφής που θα μπορεί να την έχει ως εργαλείο εκβιασμού εναντίον οποιασδήποτε κυβέρνησης. Έχουμε μπροστά μας μια άφατη, μία άρρητη επικοινωνία και εν πολλοίς μη συνειδητή, των ψηφοφόρων του Μελανσόν και της Λεπέν. Είναι τα δύο πολιτικά άκρα στην Γαλλία τα οποία όμως δεν έχουν ιδιαίτερα κοινά στοιχεία μεταξύ τους, όμως προβάλλουν τους εαυτούς τους ως αντισυστημικούς, χωρίς απαραίτητα να είναι. Αυτός ο μανδύας του αντισυστημισμού βοήθησε τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις στην Γαλλία να πετύχουν αυτά τα ποσοστά στην κάλπη. Οι μεταρρυθμίσεις πλέον στην Γαλλία θα δυσκολέψουν γιατί η κυβέρνηση θα αναγκαστεί κάθε τρεις και λίγο να προχωρά σε συμφωνίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις ανάλογα με το ποιο κόμμα θα επιλέξει για συγκυβέρνηση» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ. Όπως ανέφερε, οι μεταρρυθμίσεις στην Γαλλία είναι ορόσημο για την πορεία της Ευρώπης και αυτή η εξέλιξη προκαλεί τριγμούς στο οικοδόμημά της.

«Σε κάθε περίπτωση οι σχέσεις του διδύμου Μητσοτάκη-Μακρόν έχουν σφυρηλατηθεί έτι περαιτέρω και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας είναι μία συμφωνία την οποία ψηφίσαμε και αποτυπώνει το βάθος της στρατηγικής σχέσης που μοιράζονται η Αθήνα με το Παρίσι» επισήμανε τέλος ο κ. Χατζηβασιλείου.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση