Εκδήλωση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο: «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Η επιστήμη και η τεχνολογία της εποχής του»

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διοργανώνουν την Τρίτη 21 Ιουνίου και ώρα 20:30, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο στο Θησείο, εκδήλωση με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Η επιστήμη και η τεχνολογία της εποχής του» με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Alexander Jones «Ένας φορητός κόσμος – Φέρνοντας στο φως τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα επιστημονικό θαύμα του αρχαίου κόσμου».

Θα μιλήσουν:

  • Αναστασία Γκαδόλου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Γιάννης Μπιτσάκης, Φυσικός & Ιστορικός των Επιστημών και της Τεχνολογίας, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
  • Θύμιος Νικολαΐδης, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
  • Θεοδόσης Π. Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
  • και ο συγγραφέας.

Το «Σονέτο των Αντικυθήρων» θα απαγγείλουν η Εύη Παπαδοπούλου και ο Νίκος Ξανθούλης που θα συνοδεύσει με ανακατασκευασμένη αρχαία λύρα.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Γιάννη Σειραδάκη.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από την Δρ. Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Υπεύθυνη του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Tηλεσκόπιο του Δωρίδη στην Πνύκα θα είναι ανοιχτό για παρατήρηση με είσοδο 3 ευρώ για τις ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου.

www.ertnews.gr

Αγγελική Παπαθανασίου