14ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: Η Φιλίπα Λεάλ και η Μαφάλντα Βέιγκα συζητούν με τον Χουάν Βιθέντε Πικέρας

Ο Ισπανός ποιητής Χουάν Βιθέντε Πικέρας συζητά με την Πορτογαλίδα ποιήτρια, δημοσιογράφο και σεναριογράφο Φιλίπα Λεάλ και τη Μαφάλντα Βέιγκα, δημιουργό κάποιων από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της σύγχρονης πορτογαλικής μουσικής, για τη ζωή και το έργο τους στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας την Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 19:00.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του 14ου Ελληνο-Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις), την έναρξη του οποίου κήρυξε η Προέδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Τρίτη 14 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης και αποτελεί έναν ισχυρό λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό θεσμό-γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των Ιβηροαμερικανικών χωρών.

Στην παρούσα έκδοσή του το Φεστιβάλ προσφέρει ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει συζητήσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, επιμορφωτικές διαλέξεις, αφιερώματα, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις κλπ, των οποίων η θεματική θα στρέφεται γύρω από τη θάλασσα ως κοινό σημείο αναφοράς στην ελληνική και στις ιβηροαμερικανικές κουλτούρες.

Η συζήτηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς και οι τρεις συμμετέχοντες αποτελούν σημαντικές μορφές της σύγχρονης κουλτούρας της Ιβηρικής Χερσονήσου:

Η Φιλίπα Λεάλ , γεννημένη στο Πόρτο το 1979, είναι ποιήτρια, δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Έχει εκδώσει 12 βιβλία, ανάμεσα στα οποία το A Cidade Líquida και το O Problema de Ser Norte. Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται σε διάφορες ανθολογίες στην Πορτογαλία και το εξωτερικό (Ελλάδα, Ισπανία, Βενεζουέλα, Μεξικό, Βουλγαρία, Ολλανδία, Σλοβενία και άλλες).

Έχει γράψει το σενάριο της ταινίας “Jogo de Damas” ενώ αυτή την εποχή παρουσιάζει, μαζί με τον Πέδρο Λαμάρες, το πρόγραμμα για τη Λογοτεχνία “Nada Será como Dante” στην πορτογαλική τηλεόραση (RTP2).

Η Μαφάλντα Βέιγκα είναι μία από τις πιο σημαντικές και διάσημες Πορτογαλίδες τραγουδίστριες και συνθέτριες, δημιουργός κάποιων από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της σύγχρονης πορτογαλικής μουσικής. Ο πρώτος της δίσκος, “PÁSSAROS DO SUL” (βραβείο Siete de Oro Revelación), κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 1987, και έγινε ασημένιος σε λιγότερο από ένα μήνα.

Στα τέλη του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019 έδωσε δύο μεγάλες συναυλίες στις μεγαλύτερες πόλεις της Πορτογαλίας, τη Λισαβόνα και το Πόρτο , για να γιορτάσει τα τριάντα της χρόνια στο τραγούδι.

Ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας θεωρείται ένας από τους πιο μοναχικούς και αυθεντικούς ποιητές της σύγχρονης ισπανικής ποίησης. Γεννήθηκε το 1960 στο Ντούκες ντε Ρεκένα, ένα μικρό αγροτικό χωριό. Η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από τη φύση, τις αγροτικές δραστηριότητες, την έλλειψη βιβλίων και την αθλιότητα του φρανκισμού. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ζει έξω από την πατρίδα του: στην αρχή στη Γαλλία, μετά στην Ιταλία και τώρα στην Ελλάδα. Από το 2007, είναι Διευθυντής Σπουδών του Instituto Cervantes της Αθήνας.

Μακριά από ομάδες, μόδες και λογοτεχνικούς κύκλους, ανέπτυξε μια ανήσυχη ποίηση που δύσκολα κατατάσσεται στα σχήματα της σημερινής ισπανικής ποίησης. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Jose Hierro, Antonio Machado, Alfonso el Magnanimo, και το Διεθνές Βραβείο Ποίησης του Φεστιβάλ του Μεντεγίν.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ | Η Φιλίπα Λεάλ και η Μαφάλντα Βέιγκα συζητούν με τον Χουάν Βιθέντε Πικέρας | θα μεταδοθεί απευθείας στην πρωτότυπη γλώσσα (χωρίς διερμηνεία) στον παρακάτω σύνδεσμο και 36 ώρες αργότερα σε μαγνητοσκόπηση, στα ελληνικά και στα ισπανικά, στη σελίδα του Φεστιβάλ ΛΕΑ στο YouTube.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΛΕΑ εδώ

 

 

 

 

www.ertnews.gr

Φούλη Ζαβιτσάνου