Δ. Καλιαμπάκος (Κοσμήτορας Σχ. Μεταλλουργών ΕΜΠ) στο Πρώτο: Δεν εμφανίστηκε σήμερα η πανεπιστημιακή αστυνομία και καλά έκανε (audio)

«Δεν εμφανίστηκε σήμερα η πανεπιστημιακή αστυνομία και καλά έκανε, υπήρξε αρκετός κόσμος, φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές στις πύλες, δηλώνοντας την αντίθεσή τους σε αυτό το ενδεχόμενο. Το τελευταίο που χρειάζονται σήμερα τα πανεπιστήμια είναι περισσότερη ένταση» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων–Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Υπάρχουν άλλα πολύ πιο σοβαρά ζητήματα στα οποία κανείς θα πρέπει να σκύψει και χρειάζονται επείγουσα διαχείριση, σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας πως τα πανεπιστήμια έχουν προβλήματα όπως όλη η κοινωνία. «Έχουν μια μεγαλύτερη δραστηριότητα των νέων ανθρώπων αλλά κανείς αυτό δεν μπορεί να το φαντάζεται ως κακό ή ως αρνητικό, πολύ περισσότερο να το ποινικοποιεί. Θα πηγαίναμε με μεγάλη ταχύτητα προς τα πίσω. Επομένως ας αφήσουμε τα πανεπιστήμια να είναι μια εστία συζητήσεων και προβολής στο μέλλον, πολύχρωμη.  Καμιά φορά μπορεί αυτό να φαίνεται αντιπαραγωγικό, αλλά δεν κάνει ζημιά. Μόνο όφελος μπορεί να δίνει στην κοινωνία μας» ανέφερε ο κ. Καλιαμπάκος.

Ένα σημείο κριτικής στο οποίο συγκλίνουν όλοι, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι ότι αυτός ο νόμος «αντί να ήταν ένας νόμος πλαίσιο, δηλαδή μια περιβάλλουσα που να επιτρέπει στα πανεπιστήμια να διαλέγουν την πολιτική τους, να ρυθμίζουν τα του οίκου τους, είναι ένας ασφυκτικός νόμος που περιγράφει σχεδόν τα πάντα». Όπως είπε χαρακτηριστικά «υπάρχει ολόκληρη διάταξη για το τι πρέπει να έχει περιέχει η ιστοσελίδα ενός πανεπιστημίου»,  καταλήγοντας στην άποψη ότι «αυτή η υπερ-ρύθμιση δεν επιτρέπει στα πανεπιστήμια να δουν τον χώρο τους και να κάνουν το καλύτερο δυνατόν». Δεν είναι ότι αντίκειται μόνο στις διατάξεις του συντάγματος, αντίκειται στην λογική, τόνισε ο Κοσμήτορας, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα από τα προβλήματα του νέου νόμου.


Όσο αφορά, στο μοντέλο διοίκησης, ο κ. Καλιαμπάκος υποστήριξε ότι είναι ένα εξαιρετικά συγκεντρωτικό μοντέλο. «Νομίζω ότι η υπόρρητη σκέψη αυτών που συνέταξαν τον νόμο, είναι ότι για τα προβλήματα στα πανεπιστήμια φταίει η πολύ δημοκρατία. Αλλά η δημοκρατία είναι αυτή που κρατάει τα πανεπιστήμια όρθια μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Το Πολυτεχνείο έχει προϋπολογισμό από τα 20 εκατ. ευρώ στα 3,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν κάτω και από τα όρια των ανελαστικών δαπανών. Είναι το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι εμπλέκονται στην διοίκηση και θέλουν την ώρα που έχουν ευθύνη απέναντι στο ίδρυμα να το κρατήσουν ζωντανό, αυτή η πλατιά βάση που διοικεί το πανεπιστήμιο του δίνει πνοή. Το κάνει να αντέχει σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Λάθος καταλαβαίνουν ότι εκεί είναι το πρόβλημα. Όταν έχουν περιοριστεί τόσο πολύ οι πόροι ποια θα είναι η διέξοδος; Στο αδιέξοδο της υποχρηματοδότησης ουσιαστικά ωθεί τα πανεπιστήμια στην εμπορευματικοποίηση των λειτουργιών τους. Ουσιαστικά το σχέδιο νόμου ωθεί τα πανεπιστήμια να διαμορφώνουν εκπαιδευτικά πακέτα έναντι αμοιβής και έτσι να μπορέσουν να επιβιώσουν» συμπλήρωσε ο κ. Καλιαμπάκος.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση