Μητσοτάκης: Στοίχημα ένα ισχυρό ΕΣΥ – Πρέπει να δουλέψει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, πολύ πιθανό το φθινόπωρο να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο νέο κύμα επισήμανε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Forum του “ygeiamou” και του “Πρώτου Θέματος” για “το σύστημα Υγείας στη νέα εποχή”. Η πανδημία ανέδειξε την ανισότητα του συστήματος υγείας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας καθώς και το κενό στην πρωτοβάθμια περίθαλψη σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποτελεί τον πυλώνα για την παροχή υγείας “Πιστεύω σε ένα ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας το οποίο θα πρέπει να δουλέψει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια” είπε χαρακτηριστικά μιλώντας όπως διευκρίνισε για τις πρόσθετες παροχές. Αναφερόμενος στο νέο νοσοκομειακό χάρτη που δρομολογείται σημείωσε πως “Είναι κρίμα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την αξιωματική αντιπολίτευση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν”. Ιδιαίτερα στάθηκε στο θεσμό του προσωπικού γιατρού και στις σημαντικές προσλήψεις που έγιναν στα νοσοκομεία 2.300 μόνιμοι γιατροί και 2.200 επικουρικοί καθώς και “η προκήρυξη που τρέχει για πρόσληψη 4.000 νσοσηλευτών”

Ταυτόχρονα σημείωσε πως Ο ιδιωτικός τομέας στήριξε το δημόσιο σύστημα υγείας όταν υπήρχε ανάγκη στη διάρκεια της πανδημίας. “Στις δύσκολες μέρες δεν υπήρχε κρεβάτι εντατικής που δεν αξιοποιήθηκε” ανέφερε. Όσον αφορά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας σημείωσε πως ” Είναι σημαντικό να κάνουμε έναν αντικειμενικό απολογισμό του πως αντιμετωπίσαμε την πανδημία. ” Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει μια από τις μικρότερες υπερβάλλουσες θνησιμότητες στην Ευρώπη. Βρίσκεται στη 12η θέση ενώ έχει τον 2ο γηραιότερο πληθυσμό”

Όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας σημείωσε πως “Πήραμε οριζόντια μέτρα νωρίς με μεγάλο κόστος, τρέξαμε μια υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού που άγγιξε το 83%
Η επιχείριση ελευθερία έτρεξε υποδειγματικά. Κινηθήκαμε γρήγορα και ενισχύσαμε το Σύστημα Υγείας” ενώ ανέδειξε και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα με την πρότασή της για τη θέσπιση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού.

Όσον αφορά στο νέο νοσοκομειακό χάρτη που δρομολογείται ανέφερε πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε εξορθολογισμό των κλινικών στα περιφερειακά νοσοκομεία “Κάποιοι θα ξεβολευτούν, αλλά είναι δυνατόν η αξιωματική αντιπολίτευση να περιοδεύει την Ελλάδα και να λέει να μη γίνουν παρεμβάσεις;” ανέφερε και υπογράμμισε πως “Εχω δει ενα πιλοτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία, θα δούμε πού χρειάζεται να δημιουργήσουμε καινούρια νοσοκομεία. Είμαστε φειδωλοί στις εξαγγελίες. Στην Κω εξαγγείλαμε νοσοκομείο, επειδή το νησί δέχεται 1 εκατ. τουρίστες”

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε και το θέμα της προκήρυξης ειδικοτήτων στους γιατρούς λέγοντας πως “Εχουμε δώσει πρόσθετα κίνητρα για τις ειδικότητες που υπάρχει ανάγκη. Οι ειδικότητες που προκηρύσσονται πρέπει να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της χώρας. Πρέπει να δίνουμε κάποιες κατευθύνσεις. Διαχρονικό πρόβλημα και η στελέχωση των νησιών. Μέχρι στιγμής το πλαίσιο των κινήτρων προφανώς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα”.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση