Deutsche Telekom: Η μετεγκατάσταση του hub της από την Αγία Πετρούπολη στη Θεσσαλονίκη

γράφει η Όλγα Κλώντζα

Σε τεχνολογικό κόμβο για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη εξελίσσεται η Θεσσαλονίκη. Οι τελευταίες λεπτομέρειες που θα επισφραγίσουν τη δημιουργία του νέου κέντρου ανάπτυξης λογισμικού της Deutsche Telekom βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Η μετεγκατάσταση του hub του ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού στη χώρα μας από την Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται πως κέρδισε πόντους έναντι άλλων επιλογών που μπήκαν στο μικροσκόπιο, όπως η Κροατία και η Σλοβενία, ακόμα δε και η Ινδία, όπου υπάρχει ήδη μια αναπτυσσόμενη τεχνολογική βάση του ομίλου.

Η δημιουργία του νέου κέντρου, που θα υποστηρίζει τις δραστηριότητες του ομίλου σε όλη την Ευρώπη, φέρνει στην πόλη 300 IT experts από το αντίστοιχο κέντρο που έκλεισε στη Ρωσία, στους οποίους εκτιμάται ότι θα προστεθούν ακόμη 300 έλληνες εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι στην πόλη «τρέχουν» ήδη η στρατηγική επένδυση της Pfizer για το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco.

Σημαντική η άδεια παραμονής

Δεν πρόκειται βέβαια για ένα εύκολο πρότζεκτ, όχι μόνο γιατί η επιλογή του τόπου μετεγκατάστασης έπρεπε να γίνει σε στενά χρονικά πλαίσια, αλλά και για να εξασφαλισθεί ο κατάλληλος «διάδρομος» για τη μετεγκατάσταση των εργαζομένων. Κρίσιμη σε αυτό το κομμάτι είναι η συμβολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση άδειας παραμονής.

Από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Deutsche Telekom ανακοίνωσε τον τερματισμό της δραστηριότητάς της στη Ρωσία. Ο ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός δεν είχε μεν εμπορική παρουσία ή δίκτυο στη χώρα. Ομως το γιγαντιαίο κέντρο ανάπτυξης λογισμικού στην Αγία Πετρούπολη, με περίπου 1.800 προγραμματιστές, ήταν νευραλγικό για την υποστήριξη της συνολικής δραστηριότητα του ομίλου, στις οπτικές ίνες, το cloud, την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πελάτες, το Open RAN.

Δεξαμενή ταλέντου 

Σημειώνεται ότι η Ρωσία ήταν μια τεράστια δεξαμενή ταλέντου στον χώρο της τεχνολογίας για τη Deutsche Telekom, καθώς από τα ρωσικά πανεπιστήμια αποφοιτούν ετησίως 25.000 πτυχιούχοι πληροφορικής, ενώ η χώρα κατέχει την τρίτη θέση πίσω από ΗΠΑ και Γαλλία στις διεθνείς Ολυμπιάδες Μαθηματικών και Φυσικής.

Εξαρχής, λοιπόν, δόθηκε η δυνατότητα στους εργαζομένους να μετεγκατασταθούν σε άλλους κόμβους του ομίλου, με πολλούς να παίρνουν αυτή την απόφαση. Μόλις στον πρώτο μήνα από τη ρωσική εισβολή, 50-70 χιλιάδες ειδικοί στο ΙΤ είχαν ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία, σύμφωνα με το Russian Association for Electronic Communications (RAEC), ενώ εκτιμάται πως με το δεύτερο κύμα φτάνουν συνολικά τις 170 χιλιάδες.

Αφήστε μια απάντηση