Ελλάδα-Κίνα, 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων – «Πρότυπο διμερούς συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη»

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται στις 5 Ιουνίου του 2022 από την επίσημη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας. Με αφορμή την σημαντική αυτή επέτειο, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Σιάο Τζουντσενγκ δημοσίευσε άρθρο στον αγγλόφωνο κινεζικό ιστότοπο China Daily, όπου επισημαίνει ότι οι δύο χώρες μοιράζονται παρόμοια ιστορική κληρονομιά και κοινές αξίες ως αρχαίοι πολιτισμοί ενώ αποτελούν πρότυπο διμερούς συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη.

Ο κύριος πρέσβης σημειώνει ότι οι φιλικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ιστορία μεγαλύτερη των 2.000 ετών, από την εποχή που συνδέονταν μέσω του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού.

Τον Αύγουστο του 2018, οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την κοινή ανάπτυξη της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», και η Ελλάδα έγινε τακτικό μέλος της Συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των Χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τον Απρίλιο του 2019.

Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών τα τελευταία χρόνια. Ο όγκος τους έχει εκτοξευθεί από περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε 12,15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Η Ελλάδα μάλιστα είναι σήμερα ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Τα τελευταία χρόνια, οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει νέα επιτεύγματα στη συνεργασία τους στους τομείς των Ολυμπιακών Αγώνων, του πολιτισμού, του τουρισμού και της εκπαίδευσης.

Το 2020 εγκαινιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η πρώτη Διαδικτυακή Τάξη Διδασκαλίας Κινεζικής Γλώσσας, ενώ έξι κινεζικά πανεπιστήμια διαθέτουν προγράμματα ελληνικής γλώσσας για προπτυχιακούς φοιτητές.
Τον Μάρτιο οι δύο πλευρές υπέγραψαν και ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για τη συνεργασία στον τουρισμό, το οποίο περιλαμβάνει έναν συνοπτικό οδικό χάρτη για την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως επισημαίνει ο πρέσβης, κ. Σιαο Τζουντσένγκ «ευρισκόμενες σε ένα νέο σημείο εκκίνησης, η Kίνα και η Ελλάδα θα αξιοποιήσουν τον εορτασμό της 50ής επετείου από τη σύναψη των διπλωματικών τους σχέσεων για τον περαιτέρω συντονισμό των αναπτυξιακών στρατηγικών τους και την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Οι δύο χώρες θα επιδείξουν επίσης αίσθημα ευθύνης ως αρχαίοι πολιτισμοί, χρησιμοποιώντας την αρχαία σοφία τους για να κοιτάξουν προς το μέλλον και να συνεισφέρουν περαιτέρω στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη».

www.ertnews.gr

Ανδριάννα Μαγγανιά
image}

Αφήστε μια απάντηση