«Ντορέλα»: Γράφουν μουσική ζωγραφίζοντας – Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ μελοποιούν τα έργα

Παιδιά και έφηβοι που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες, παρουσίασαν τις μουσικές συνθέσεις που έγραψαν οι ίδιοι, σχηματίζοντας κουκκίδες στο πεντάγραμμο αντί για νότες και δίνοντας την τονικότητα με χρωματιστούς μαρκαδόρους.

Το έξυπνο πρόγραμμα σύνθεσης μουσικής «Ντορέλα μελωποιήθηκε από τους μουσικούς των Μουσικών Sυνόλων της ΕΡΤ, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Μέσα από το «Ντορέλα», το έξυπνο σύστημα καταγραφής και σύνθεσης μουσικής, παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες γράφουν μουσική χωρίς να γνωρίζουν νότες. Επιλέγουν εικόνες από τις 4 εποχές του χρόνου, σχεδιάζουν και αποδίδουν την ένταση του ήχου με χρώματα. Έπειτα αναλαμβάνουν επαγγελματίες μουσικοί, οι οποίοι δημιουργούν τις αντίστοιχες μελωδίες.
Ο μουσικός Γιάννης Ρωμανός, είναι ο εμπνευστής του προγράμματος. «Τους δίνω ένα άδειο πεντάγραμμο και τους λέω μπορείτε να βάλετε τις κουκίδες και να τις βάλετε όπου εσείς θέλετε, έχετε την ελευθερία να δημιουργήσετε ότι εσείς θέλετε και ο μουσικός είναι υποχρεωμένος να το τηρήσει πιστά», είπε χαρακτηριστικά.

Τις χρωματιστές σελίδες των παιδιών, αποκρυπτογράφησαν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και απέδωσαν μοναδικά τις συνθέσεις, καθώς το σύστημα «Ντορέλα» συνάδει με τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΕΡΤ.

Οι μουσικές δημιουργίες παιδιών και εφήβων από 4 έως 17 ετών, θα κυκλοφορήσουν σε cd το Φθινόπωρο.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση